Az Erste Csoport eredményes kezdete az évnek

Az Erste Csoport a Reuters elemzői konszenzusánál magasabb, 783 millió eurós nyereséget ért el, ami meghaladja a 736 millió eurós piaci várakozásokat. A csoport elsősorban a nettó kamatbevételek terén múlta felül a várakozásokat, míg a hitelállomány szinte változatlan maradt. A magyar érdekeltség jelentős profitnövekedést könyvelhetett el, a menedzsment pedig 15% feletti tőkearányos megtérülést tűzött ki célul az idei évre.

Az Erste Csoport a harmadik legnagyobb negyedéves nyereségét érte el történetében, 783 millió euróval, ami éves szinten 16%-os tőkearányos megtérülést jelent. A nettó kamatbevételek 4,7%-os növekedése járult hozzá leginkább a kedvező eredményekhez, különösen Ausztriában, ahol a piaci kamatszint emelkedése és a hitelezés bővülése volt megfigyelhető.

A bevételi sorok között a nettó kamatbevétel 1,852 milliárd euróra emelkedett, a nettó díj- és jutalékbevétel 712 millió euróra nőtt, míg a nettó kereskedési eredmény 106 millió euróra csökkent. A működési bevétel összességében 11,6%-kal, 2,788 milliárd euróra nőtt.

A költségek terén az általános igazgatási költségek 3,3%-kal, a személyi jellegű ráfordítások 7,0%-kal nőttek, míg az egyéb adminisztratív költségek 1,6%-kal csökkentek. A működési eredmény így 19,8%-kal, 1505 millió euróra emelkedett, és a költség/bevétel ráta 46,0%-ra javult.

A kockázati költségek alacsonyak maradtak, a nettó értékvesztés -95 millió eurót tett ki, az NPL-fedezettségi mutató pedig 83,7%-ra emelkedett. A bankokat terhelő különadók összege 86 millió euró volt, amiből Magyarországon 67 millió euró került elszámolásra, ami a tavalyi 89 millió euróhoz képest csökkenést jelent.

A mérlegfőösszeg 1,6%-kal, 342,7 milliárd euróra nőtt, az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya enyhe növekedést mutatott, míg az ügyfélbetétek állománya 1,1%-kal bővült. A hitel/betét ráta 88,4 százalékra csökkent.

A magyar érdekeltség profitja 64 millió euróra emelkedett, ami jelentős növekedés a tavalyi 10 millió euróhoz képest, részben a különadóteher csökkenésének köszönhetően. A cseh leánybank nyeresége 77%-kal nőtt.

A menedzsment a jövőre nézve 5%-os nettó hitelnövekedést vár, a kockázati költségek pedig 2024-ben is alacsony szinten maradhatnak. A cél a 15 százalékot meghaladó ROTE elérése, és a CET1 mutató erős maradása, ami lehetővé teszi a tőkemegtérülés növelését és a fúziós és felvásárlási tevékenységek rugalmasabb kezelését, mindezt úgy, hogy a csoport 2024-ben 500 millió euró értékű sajátrészvény-visszavásárlást is tervez.