Az infláció érzékelése és a valós adatok közötti eltérés

Az infláció mérséklődése ellenére a magyar középkorú lakosság továbbra is magasnak érzékeli a pénzromlás ütemét, a K&H felmérése szerint 2024 tavaszán a 30-59 éves korosztály átlagosan 23 százalékos inflációt érzékelt, ami jelentős eltérés a hivatalosan mért 4 százalék alatti inflációs adattól.

A K&H kutatása rámutat, hogy a fogyasztói érzékelés és a statisztikai adatok között jelentős különbség van. Bár a hivatalos inflációs adatok szerint februárban 4 százalék alá csökkent a hazai infláció, a 30-59 éves korosztály mégsem érzékeli ezt a mérséklődést, hanem 23 százalékosnak látja az éves pénzromlás ütemét. A K&H 500 fős, reprezentatív mintán alapuló kutatása szerint a középkorúak jövőre vonatkozó várakozásai valamivel optimistábbak, de még mindig magas inflációt várnak.

A helyzet azonban javuló tendenciát mutat a tavalyi adatokhoz képest. Székely Pálma, a K&H értékesítési és életbiztosítási üzletágának vezetője szerint 2023 februárjában a válaszadók 31 százaléka érzékelte 40 százalék felettinek az inflációt, míg idén februárban ez az arány 11 százalékra csökkent. Az összes megkérdezett szerint a februári infláció átlagosan 23 százalék körüli volt, ami jelentős csökkenés az egy évvel korábban érzékelt 32 százalékhoz képest.

A jövőt illetően a magyarok többsége továbbra is infláció mérséklődését várja, de a K&H kutatása szerint a megkérdezettek 70 százaléka szerint a következő évben is emelkedni fognak az árak. A válaszadók 30 százaléka 5-10 százalékos, míg 40 százaléka ennél is magasabb drágulással számol. A stabilitást, vagyis legfeljebb 5 százalékon belüli árváltozást, a megkérdezettek hatoda várja, míg 7 százalék nem tudta megjósolni a jövő évi inflációt. Ezzel szemben az előző év elején a válaszadók 87 százaléka számított arra, hogy egy év múlva többet kell fizetniük a boltokban, és 50 százalékuk kifejezetten nagy drágulást várt. Idén a középkorúak átlagosan 9 százalékos éves inflációval számolnak, a 30–39 évesek 7,5 százalékos, míg a 50–59 évesek és a falvakban élők 10 százalékos inflációtól tartanak.