A CIA és a vámpírok: Pszichológiai hadviselés a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek történelme során az Egyesült Államokkal való kapcsolatok mindig is bonyolultak voltak, különösen a 20. században, amikor a CIA pszichológiai hadviselést alkalmazott a kommunizmus elleni harcban, beleértve a helyi folklórban gyökerező aswang, vagyis vámpírszerű lények bevetését is.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közötti viszony a 20. század első felében kezdődött, amikor az ország amerikai kolónia volt, majd a második világháborúban a japán megszállás elleni harcban az amerikaiak szövetségeseivé váltak. A háború után, 1946-ban a Fülöp-szigetek függetlenséget nyert, de az amerikai érdekek továbbra is jelen voltak a CIA tevékenységének köszönhetően.

Az 1950-es években a Hukbahalap, vagy röviden Huk néven ismert csoportosulás kezdett befolyásra szert tenni a Fülöp-szigeteken. A Huk eredetileg a japán megszállók elleni ellenállási mozgalom volt, de a hidegháború korai éveiben a CIA szerint kommunista eszmékkel kezdett flörtölni.

A CIA feladata az lett, hogy semlegesítse a Huk mozgalmat, lehetőleg amerikai katonák bevetése nélkül. A projekt vezetője Edward Lansdale lett, aki a pszichológiai hadviselés úttörője volt a CIA-n belül. Lansdale a helyi babonák és hiedelmek alapos tanulmányozása után arra jutott, hogy ezeket felhasználva lehet a legjobban megzavarni a Huk mozgalmat.

A CIA első lépésként repülőgépeket küldött a Huk-támogató falvak fölé, amelyekből hangszórókon keresztül átkokat szórtak a mozgalomra. A második lépésben ügynökök nagy szemeket festettek a Huk-támogatók házaira, jelezve, hogy a halál leselkedik rájuk. A harmadik és leginnovatívabb lépésben az aswang, a helyi folklór vámpírszerű lényének rémtörténeteit használták fel.

Az aswang egy vérszívó, repülő állat formájú lény, amely a terhes nők magzatait eszi meg, átkokat és betegségeket terjeszt, valamint gyerekeket rabol el. A CIA beépített ügynökei pletykákat terjesztettek az aswang jelenlétéről, majd kommandósokkal elrabolták és kivégezték a Huk-gerillákat, a holttesteket pedig úgy helyezték el, hogy úgy tűnjön, mintha aswang áldozatai lettek volna. Ezek a brutális események hatására a Huk mozgalom támogatása elapadt, és a mozgalom gyorsan jelentéktelenné vált.

A CIA segítségével 1953-ban sikerült egy Amerika-barát elnököt, Ramon Magsaysay-t hatalomra segíteni. Lansdale később Vietnámba és Kubába is kiküldték, ahol további pszichológiai hadműveleteket vezényelt.