Az ipari termelői árak változása

2024. márciusában az ipari termelői árak átlagosan 3,0 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos hónapjában.

Az ipari termelői árak csökkenése a belföldi értékesítésben volt a legjelentősebb, ahol az árak 5,2 százalékkal estek vissza, míg az exportértékesítési árak 1,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítési árak az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak viszont ugyanennyivel nőttek, ami összességében csak csekély, 0,1 százalékos változást eredményezett az ipari termelői árakban.

A belföldi értékesítés árainak csökkenése különösen érzékelhető volt a feldolgozóiparban, ahol 1,3 százalékos visszaesést regisztráltak, és még inkább az energiaiparban, ahol a csökkenés 13,3 százalékot tett ki. Az élelmiszeriparban is csökkentek az árak, itt 6,6 százalékos mérséklődést mértek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportosításában a belföldi energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban az árak 8,0 százalékkal estek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 5,1 százalékos áremelkedést tapasztaltak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban az árak 1,6 százalékkal csökkentek.

Az exportpiacokon a feldolgozóiparban 2,3 százalékos áremelkedést figyeltek meg, míg az energiaiparban az árak 28,9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakához képest. Az év első három hónapjában az ipari termelői árak összességében 4,7 százalékkal csökkentek a 2023. január–márciusi időszakhoz képest, a belföldi értékesítés árai 6,2, az exportértékesítéséi árak pedig 3,9 százalékkal mérséklődtek.