Amerikai egyetemeken tört ki erőszak: letartóztatták a Zöld Párt elnökjelöltjét

Az Egyesült Államokban több száz palesztinpárti tüntetőt, főként egyetemi hallgatókat vettek őrizetbe az elmúlt napokban, a megmozdulások egyre több egyetemre terjednek. Kaliforniában egy egyetemen összecsapások törtek ki, melyeket a rendőrségnek kellett lecsillapítania, míg a Washington Egyetemen a Zöld Párt elnökjelöltjét is őrizetbe vették.

Az Al Jazeera beszámolója szerint az amerikai egyetemi kampuszokon zajló palesztinpárti megmozdulások során eddig mintegy 675 személyt tartóztattak le. A California University of Los Angeles (UCLA) eseményein a palesztinpártiak száma növekedett, azonban az ellentüntetők is aktívak voltak. Vasárnap a helyzet annyira elmérgesedett, hogy több résztvevő áttörte a két csoportot elválasztó kordont, és erőszakos cselekményekbe kezdtek. A rendőrség gumibotokkal avatkozott be, hogy szétválassza a dulakodó feleket. A UCLA vezetősége szerint az egyetem hagyományosan a békés tiltakozások helyszíne, és sajnálattal tekintenek az erőszakos eseményekre.

A St. Louis-i Washington Egyetemen szombaton tartott demonstráción Jill Stein, a Zöld Párt elnökjelöltje is őrizetbe került, a kampánymenedzsereivel és további mintegy 100 résztvevővel együtt. A tüntetők követelése az volt, hogy az egyetem szakítsa meg a kapcsolatot a Boeing céggel, amely a gázai konfliktusban használt lőszereket gyárt. Egy zöldpárti kampánytisztviselő szerint támogatják a diákok békés tiltakozását, és Jill Stein jelenleg a szavazatok körülbelül 1,5 százalékára számíthat.

A letartóztatásokról szóló hírt Jill Stein Twitter-oldalán is megerősítették, ahol egy videót is közzétettek az eseményekről.