A bankok és az állam versenye a lakossági megtakarításokért

A kamatplafon megszűnése után a nagybankok, mint például a K&H, éles versenybe szálltak a lakossági megtakarításokért, különösen magas, akár két számjegyű betéti kamatokat kínálva.

A betétekre vonatkozó kamatplafon végeztével a bankok megkezdték a harcot a kisbefektetők kegyeiért. A K&H Bank például 10-12 százalékos betéti kamatot kínál azoknak, akik legalább félmillió forint friss pénzt helyeznek el náluk, bár ezek a magas kamatok rövid lekötési időre vagy speciális feltételek mellett érhetők el.

A bankok különböző konstrukciókat alkalmaznak az ügyfelek vonzására. A K&H Bank például a 90 napos Rajt Betétet ajánlja, amely 11 százalékos kamatot fizet az új megtakarításokra, de csak azok számára, akik már legalább fél éve rendelkeznek K&H-s lakossági bankszámlával. Ezzel a bank célja, hogy a lejáró állampapírokból származó pénzeket és más bankoknál lévő megtakarításokat vonzzák be.

Az állampapírokkal való versenyben a bankok kamatai bruttó értékben magasak lehetnek, de a kamatadó és a szocho levonása után a tényleges kamat alacsonyabb. Például a K&H-nál a 11 százalékos bruttó kamatból levonások után 7,92 százalék marad. Ez azonban még mindig versenyképes lehet az állampapírokkal szemben, amelyek jelenleg körülbelül 7,9 százalékos hozamot kínálnak.

Más bankok is hasonló stratégiát alkalmaznak. Az MBH Bank például 11 százalékos éves kamatot kínált azoknak, akik állampapírjaikat váltották vissza, de ez a konstrukció jelenleg nem elérhető. Az MBH jelenleg a legkedvezőbb akciós betétje egy, a Magyar Posta hálózatában értékesített konstrukció, ennek a futamideje 6 hónap, az éves kamata pedig 8 százalék. Az OTP Bank a Prémium Next szolgáltatást választó ügyfeleknek 6 százalékos kamatot kínál 6 hónapra.

A Gránit Bank és a Cetelem is magasabb kamatot kínál hosszabb idejű betétlekötésre, míg a Magnet Bank és a CIB Bank befektetési alapokkal kombinált megtakarításokra kínál vonzó kamatokat. A Gránit Bank lekötési időtől függően 4,5-6,0 százalék közötti fix vagy változó kamatot kínál, míg a Cetelemnél 5-7,25 százalék közötti betéti ajánlatok vannak, a csúcskamat az 8 hónapos lekötésre jár. A Magnetnél 4,7-6 százalékosak a lekötött betéti ajánlatok a futamidőtől függően, a CIB Banknál pedig a befektetési alapokkal kombinált megtakarítások betéti részére kapható 5-6 százalékos kamat forintban és 5-7 százalékos euróban. A magasabb kamatokat általában a prémium és privátbanki ügyfelek érhetik el.

A leköthető összegnek felső határa nincs, így a bankok tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is. Az akciós ajánlatok között megtalálhatóak a kombinált betétek is, amelyek esetében például 6 hónapra beteszi a befektetése felét valamilyen értékpapírba, a pénze másik felére 12 százalékos kamatot kaphat. Van 60 napos kombinált betét is 10-12 százalékos kamattal.