Óriási a botrány: megszólalt a polgármester, aki állítólag „védelmi pénzt” akart beszedni

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere válaszolt a vádakra, melyek szerint „védelmi pénzt” akart beszedni a Ruszwurm és a Korona cukrászda tulajdonosától, Szamos Miklóstól, aki szerint az üzletei bezárásának hátterében ez áll.

V. Naszályi Márta hat pontban tagadta a vádakat, és részletezte, hogy miért nincs igaza Szamos Miklósnak, aki szerint a polgármester „védelmi pénzt” kért tőle. A polgármester szerint a Ruszwurm cukrászdát tulajdonló Kft. több mint 300 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak, és a pereket még az előző, fideszes vezetés indította, melyek jogerős ítéletekkel zárultak. A II. kerületi jegyző törölte a cukrászdák kereskedelmi engedélyét, így azok már engedély nélkül üzemelnek. A végrehajtásról 2022 végén szavazott az I. kerületi képviselő-testület, egyhangú döntéssel, így minden fideszes képviselő megszavazta a bezáratást.

Böröcz László, a Fidesz polgármester-jelöltje szerint V. Naszályi Márta a bezárás mellett döntött, miután összeveszett Szamos Miklóssal. Böröcz szerint a polgármester korábban jó viszonyt ápolt a tulajdonossal, és az önkormányzat rosszul jár a bezárással, mivel több száz milliós bérleti díj-követelése válik behajthatatlanná. A polgármester-jelölt szerint Szamos azt állítja, hogy a polgármester asszony védelmi pénzt kért tőle, amit ő nem fizetett meg, és most bosszúból zárathatja be a cukrászdát.

Szamos Miklós az Indexnek nyilatkozva megerősítette, hogy továbbra is fenntartja a vádakat, és ellenállnak a végrehajtásnak. A tulajdonos szerint a végrehajtók nem állnak szóba velük, és nincs bírói ítélet arra, hogy a bezárást jogszerűen végrehajtsák. Szamos Miklós szerint botrány lesz, ha bezárják a vendéglátó egységeket, és emlékeztetett, hogy a helyiségekben számos műemlék van, amelyet nem lehet elvinni.

A Ruszwurm Cukrászda története 1827-ben kezdődött, és a magyar történelem szerves részét képezi. A rendszerváltás után a Szamos család vásárolta meg a használati jogát, és jelenleg is Szamos Miklós tulajdona. A tulajdonos szerint, ha bezárják a cukrászdáit, nemzeti kár keletkezik, és 57 ember kerül utcára.