Új lehetőségek a lakásfelújításra

Az Otthonfelújítási Program (OFP) tervezetének közzététele új távlatokat nyithat a lakásfelújítás terén, jelentős támogatásokkal és kedvezményekkel bővítve a pályázók körét.

Az OFP tervezetében szereplő információk szerint az 1990 végéig épült családi házak tulajdonosai is igénybe vehetik az állami támogatást a korszerűsítéshez, beleértve a zártkerti és külterületi ingatlanokat is, tulajdoni hányadra vonatkozó előírás nélkül. A felújítás finanszírozására 6 millió forintos kamatmentes kölcsön áll rendelkezésre, melyből 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő, amennyiben a feltételek teljesülnek. További ösztönző, hogy a vissza nem térítendő támogatás 5 százalékkal növelhető, ha a pályázó 40 százalékos energiahatékonysági javulást ér el.

Az építőanyagok árának online nyomon követését lehetővé tevő árfigyelő bevezetése azoknak is kedvezhet, akik nem vesznek részt a programban, hiszen így könnyebben találhatják meg a legolcsóbb anyagokat, versenyhelyzetet teremtve ezzel a kereskedők és kivitelezők között. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a programban való részvételhez a 2024. május 1-én érvényes lakcímkártyával kell igazolni a lakhatást, és a kamatmentes kölcsön futamideje alatt, illetve annak visszafizetése előtt a felújított ingatlant nem lehet értékesíteni.

A korszerűsítés során a 30 százalékos energiafogyasztás-csökkenés a cél, amit egy régi gázkazán cseréjével már el lehet érni. Kravecz Richárd, a netkazan.hu-t működtető Hüperion Kft. tulajdonosa szerint a kazáncsere anyagköltsége egy közepes méretű ház esetében 550 ezer forint körül alakulhat, és a teljes energetikai felújítás költsége akár 7 millió forint is lehet. Fontos megjegyezni, hogy a kazáncserére szánt kölcsönöket csak 2024 végéig lehet igénybe venni, és a programra vonatkozó kölcsönkérelmeket 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig lehet benyújtani.

A money.hu vezetője, Korponai Levente szerint a programban azok vehetnek részt, akik hitelképesek és rendelkeznek 1 millió forint önerővel. A felújítási beruházás összege ingatlanonként 7 millió forint lehet, és a tervezet szerint a hitel futamideje 10 év lesz, ami akár a havi törlesztőrészlet ötödével való csökkenését is eredményezheti.