Négymilliárd forint hozott megoldást az Operában

Cafeteria juttatásról és kétszeri béremelésről állapodott meg Ókovács Szilveszter és a szakszervezetek.

A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter és az intézményt képviselő szakszervezetek elnökei új kollektív szerződést írtak alá, amely az intézmény belső életét és működését szabályozza. A megállapodás értelmében a szakszervezetek visszavonták a korábbi sztrájkfelhívást.

A sztrájkot március 24-én sikerült felfüggeszteni, amit egy éjszakai megállapodás előzött meg, és ezt követően egy hónapon át tartó intenzív tárgyalások zajlottak. Az új kollektív szerződés mellett életbe lép egy új bérmegállapodás is, amelynek köszönhetően a dolgozók illetménye hasonló szintre emelkedik, mint más kiemelt hazai kulturális szervezeteknél.

Az opera dolgozói már megkapták az új cafeteriajuttatás első részét, 140 ezer forint értékben SZÉP-kártyán, és hamarosan az új munkaszerződések aláírása is megkezdődik. Az első bérfejlesztés 10 százalékos emelést jelent, amely július 1-től lép életbe, míg a második ütemben 20 százalékos emelés következik október 1-től.

A 2024-es költségvetési évben a bérfejlesztés mintegy 15 százalékos alapbér-növekedést jelent, és a megállapodás teljes éves hatása 2025-ben érvényesül. A személyi juttatások emelése és egyéb költségtérítések révén az Opera munkatársainak feladatellátását mintegy 4 milliárd forinttal támogatják.

A Magyar Állami Operaház vezetése emellett több intézkedést is bejelentett, többek között a nyári előadások számának megduplázásáról, a műsorterv módosításáról, takarékossági intézkedésekről, új jegyár- és kedvezménystruktúrák kialakításáról, valamint új értékesítési elemek bevezetéséről, amelyek a kollektív szerződés és a bérfejlesztések finanszírozását szolgálják.

A közlemény szerint a sztrájkveszély megszűnt az Operaházban, és a felek a 2017 óta húzódó kollektív munkaügyi vitát lezártnak tekintik. Ennek eredményeképpen a Borisz Godunov ősváltozat premierje és az összes többi előadás biztonságban, a megszokott keretek között tartható meg.