Új remény a Józsefvárosi lakosok számára

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampusza miatt veszélybe került józsefvárosi bérházak lakói számára hármas garanciarendszert ígér a kormány.

A budapesti VIII. kerületben tervezett új egyetemi kampusz építése miatt a kormány kisajátította azokat a bérházakat, amelyekben főként szegény családok élnek. A kormányzati tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új képzési központja kerülne ide, miközben az önkormányzat 200 család számára ígér megfelelő minőségű lakhatást.

Az MSZP-s Tóth Bertalan kérdésére válaszolva Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ismertette a garanciarendszert. Eszerint az önkormányzat által felajánlott cserelakásoknak legalább a jelenlegihez hasonló, de lehetőség szerint kényelmesebb körülményeket kell biztosítaniuk. Ha az önkormányzat nem tud eleget tenni ennek, az állam lép be a képbe, és kínál megfelelő cserelakást. Azok a lakók, akik nem fogadják el a felajánlott cserelakást, kártalanításban részesülnek.

Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a bérleti joggal rendelkező családok lakhatása nem kerülhet veszélybe, és amíg nem kapnak megfelelő budapesti cserelakást, addig a bérleti jogviszonyuk nem szűnhet meg.

A kormány a felsőoktatási beruházást a kerület fejlesztésével és a lakosok érdekeinek szem előtt tartásával kívánja megvalósítani. A cél, hogy a leromlott állapotú ingatlanokban élők számára is előrelépést jelentő lakhatási lehetőségeket biztosítsanak.