Ingatlanfelvásárlási láz az USA-ban: törvényi korlátozások a láthatáron?

Az Egyesült Államokban az ingatlanpiaci helyzet egyre több politikai reakciót vált ki, mivel a nagy befektetőcégek tömegesen vásárolják fel a családi házakat, ami az árak emelkedéséhez vezet. E jelenség elleni fellépésként mind a demokrata, mind a republikánus törvényhozók törvényi korlátozások bevezetését sürgetik.

A pandémia idején a befektetőcégek milliárd dolláros nagyságrendben szerezték meg az ingatlanokat az USA-szerte, és 2022-ben minden negyedik eladásra kínált családi házat befektetőcég vásárolt meg. Az Invitation Homes és az AMH, valamint további magántőkebefektetésből működő cégek több tízezres ingatlanportfóliókat halmoztak fel.

A magánemberek számára egyre nehezebbé válik az ingatlanvásárlás, mivel a cégek könnyedén kifizetik a magas árakat, míg a magánembereknek gyakran csak az albérlet marad. A befektetőcégek szerint azonban ők lehetőséget teremtenek az emberek számára, hogy olyan környéken éljenek, amelyre egyébként nem lenne pénzük.

A választók között egyre nagyobb a támogatottsága azon intézkedéseknek, amelyek korlátoznák a nagy cégek ingatlanfelvásárlásait. Ennek eredményeként a képviselőházban és a Szenátusban demokrata törvényjavaslatok születtek, amelyek arra kényszerítenék a nagybefektetőket, hogy családoknak adják el az ingatlanjaikat. Egy republikánus javaslat az adóztatás eszközével próbálná megfékezni őket.

Az ingatlanárakat felverő nagy cégek elleni törvényjavaslatokat Nebraskában, New Yorkban, Kaliforniában, Minnesotában és Észak-Karolinában is előterjesztettek. Azonban eddig egyik törvényjavaslat sem jutott el a szavazásig sem a kongresszusban, sem az állami képviselőházakban.

Az Atlantában tapasztalható helyzet például eltér az országos statisztikáktól, ahol a bérlakások jelentős része nagy ingatlanos cégek kezében van. A nagy befektetők az elmúlt évben már kevesebb ingatlant vásároltak, de a kisebb befektetők növelték vásárlásaikat.

A törvényjavaslatok között olyanok is vannak, amelyek maximalizálnák a birtokolható lakások számát, és köteleznék a cégeket a felesleg eladására. Az ohiói és nebraskai törvényhozásban előterjesztett javaslatok a nagy bérbeadók megadóztatásával próbálnák megakadályozni a lakásfelvásárlásokat. Louis Blessing III, az ohiói szenátus republikánus tagja szerint ezek a törvényjavaslatok trösztellenesek, és céljuk, hogy megakadályozzák a monopol helyzetek kialakulását.