Trump tanácsadói és a Fed jövője

Nagy a zűrzavar Donald Trump republikánus kampánystábjában, mivel az elnök nem hivatalos tanácsadói olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek a Federal Reserve (Fed) jogköreinek csökkentésére irányulnak, de ezeket maga Trump nem támogatja nyilvánosan.

A Yahoo Finance szerint az elmúlt időszakban a republikánus tanácsadók többek között olyan ötleteket vetettek fel, mint a dollárról leváló országok büntetése, az átalányadó bevezetése és a Fed reformja, amelyek lehetővé tennék az elnök számára, hogy nagyobb befolyást gyakoroljon a független központi bankra. Trump azonban egyik ilyen elképzelést sem írta alá, és a nem hivatalos politikai tervek bosszúságot okoznak a kampánystábjában.

A republikánusokon belüli nyilvános viták és szélsőséges elképzelések aláássák a fegyelmezett kampánystratégiát, amely Trumpnak segített a párt jelölésében, még a bírósági ügyek közepette is. A gazdasági elképzelések felvetése bizonytalanságot kelt a választók és a piacok körében azzal kapcsolatban, hogy mit tenne Trump egy esetleges második ciklusban.

A kampányt jelenleg Trump New York-i büntetőperének kezelése, a novemberi kulcsfontosságú államokban való győzelemre való felkészülés, adománygyűjtések és a Biden elnökkel szembeni lemaradás behozása foglalja le.

A gazdasági javaslatokat ismerő források szerint a közelmúltbeli ötletek hasonlóak ahhoz, amikor Trump tisztségviselői a nyilvánosság előtt próbálták formálni az elnök véleményét. A konzervatív agytrösztök, mint a Heritage Foundation és az America First Policy Institute, készülnek Trump visszatérésére. Trump gazdasági tanácsokat kap korábbi vezető tisztviselőktől és gazdag adományozóktól is, de kulcstanácsadói közül sokan nem támogatják a Fedbe való beavatkozást.

A Trump-kampány hónapok óta próbálja megfékezni a különböző frakciók nem egyeztetett javaslatait, de csak korlátozott sikerrel. Susie Wiles és Chris LaCivita kampánymenedzserek szerint, ha egy üzenet nem közvetlenül Trump vagy kampánycsapatának egy felhatalmazott tagjától származik, akkor az nem tekinthető hivatalosnak.

A republikánusok körében az egyik legmegosztóbb kérdés a Fed hatalmának visszaszorítása. Trump első ciklusa alatt gyakran próbált nyomást gyakorolni a Fedre és Jerome Powell elnökre, hogy alacsonyan tartsák a kamatlábakat. Az elnök a jelenlegi kampányban is kritizálta a Fedet, de konkrét fenyegetést nem fogalmazott meg.

Nathan Sheets, a Citigroup Inc. globális vezető közgazdásza szerint nyitott kérdés, hogy Trump egy második ciklusban olyan Fed-tisztviselőket választana-e, akik a központi bank függetlenségét szeretnék megőrizni. A piacok hevesen és kedvezőtlenül reagálnának minden olyan politikára, amely csorbítaná a Fed függetlenségét.

Trump nem az első elnök, aki befolyást próbált gyakorolni a Fedre. Nixon és Reagan is nyomást gyakoroltak a kamatlábak csökkentése érdekében. Trump 2018-ban és 2019-ben többször bírálta a Fedet, és Powell kirúgásával fenyegetőzött, de a Fed 2019 nyarán kezdte meg a kamatcsökkentést.

Néhány Trump-tanácsadó azt is megvitatta, hogyan lehetne az elnöknek hatalmat adni Powell leváltására, de a Fed intézményi függetlensége miatt Trump nem rúghatja ki vagy válthatja le Powellt, és nem változtathatja meg azonnal a monetáris politikát. Janet Yellen a kincstári politikát használta fel a monetáris politika kisajátítására, de Trump támogatója, Scott Bessent szerint a Fed hitelessége az, ami lehorgonyozza a közép- és hosszú távú kamatlábakat.