Egyetlen vallomással hatalmas botrányt robbantott ki Trump kulcsembere

Rengeteg kritika érte Kristi Noem dél-dakotai kormányzót, miután új könyvében részletezi, ahogy lelőtte saját kutyáját annak neveletlensége miatt. A Donald Trump alelnökjelölti posztjára esélyesnek tartott republikánus politikus úgy reagált, hogy a könyvében sok őszinte történetről beszámol az életével kapcsolatban, ami megmutatja, nem riad vissza a kihívásoktól.

Kristi Noem dél-dakotai kormányzó új könyvében osztott meg egy történetet, amelyben elmeséli, hogy Tücsök nevű drótszőrű német vizsláját saját kezűleg lőtte le. A kutyát azután ölte meg, hogy egy vadászat során elkergette a fácánokat, és később egy helyi család csirkéit is megtámadta. Noem a könyvében kifejti, hogy Tücsök idomíthatatlan, veszélyes volt és mint vadászkutya értéktelennek bizonyult. A kormányzó szerint a kutya megölése nem volt kellemes feladat, de "el kellett végezni" .

A könyvben szerepel egy másik állattal kapcsolatos eset is, ahol Noem egy "undok és gonosz" kecskét ölt meg, amely büdös volt és a gyerekeit zaklatta. Az állatot csak a második lövésre sikerült megölnie, mivel az elsőre felugrott .

A történet nyilvánosságra kerülése után több demokrata kormányzó is megosztott képeket a saját házi kedvencéről az interneten, reagálva Noem vallomására. Noem a kritikákra válaszolva elmondta, hogy könyve tele van őszinte történetekkel az életéről, beleértve a "jó és rossz napokat, kihívásokat, fájdalmas döntéseket és tanulságokat" .

Noem megvédte döntését a kutya megölésével kapcsolatban, állítva, hogy az intézkedés a másokra veszélyes állatokra vonatkozó törvények szerint legális volt. Hozzátette, hogy ezáltal a választóknak azt kívánja demonstrálni, hogy ő hiteles személyiség, aki hajlandó tanulni a múltból és nem riad vissza a nehéz kihívásoktól .

Kristi Noem, aki 2019 óta kormányozza Dél-Dakotát, esélyesnek számít Donald Trump idei alelnökjelölti posztjára. A kormányzó elmondása szerint ezt a lehetőséget "egy szempillantás alatt" elfogadná . Azonban a politikai színtéren nem csak Noem kormányzó személye keltett felzúdulást, hanem a Trump elnöksége alatt kezdődött kereskedelmi konfliktusok is újra a figyelem középpontjába kerültek. Kína bejelentette, hogy november 30-ig meghosszabbítja az egyes amerikai termékek behozatalára vonatkozó vámmentességeket, amelyek szerdán lépnek életbe, követve a kedden lejáró jelenlegi mentességeket. Ez a lépés azt jelzi, hogy a két ország közötti kereskedelmi feszültség továbbra is jelen van, és a geopolitikai értelemben vett feszültség sem enyhült érdemben .

A CNN legújabb kutatása szerint Donald Trump támogatottsága változatlanul magasabb (49%), mint a hivatalban lévő Joe Bidené, aki mindössze 43 százalékos szavazatarányt érne el most a regisztrált választók körében. Az amerikaiak 55 százaléka úgy véli jelenleg, hogy Trump elnöksége inkább siker volt, és csak 44 százalék nevezné kudarcnak. Ezzel szemben Biden eddigi hivatali idejét az amerikaiak 61 százaléka gondolja kudarcnak, miközben csupán 39 százalék tartja sikeresnek. A választókat leginkább foglalkoztató ügyek továbbra is a gazdaság, a demokrácia védelme, a bevándorlás, a bűnözés, a fegyvertartás, az egészségügy és az abortusz .