Kenyai gátszakadás következtében több mint negyven ember vesztette életét

Kenyában a tartós heves esőzések miatt összeomlott egy gát, aminek következtében legalább 42 ember meghalt, és sokan otthon nélkül maradtak. A mentőcsapatok nehezen jutnak el az érintett településekhez.

Az elmúlt hetekben Kenyában több ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat a folyamatosan tartó esőzések miatt. Isaac Maigua Mwaura kormányszóvivő szerint a csapadékos időjárásnak már több mint száz halálos áldozata van. A CNN beszámolója alapján az ország déli részén egy gát átszakadása miatt legalább 42 ember vesztette életét, és több tucatnyian eltűntek, mivel a víz házakat és járműveket is magával ragadott.

A fővárostól, Nairobitól északra fekvő Mai Mahiu település nehéz helyzetben van, a mentőcsapatoknak először a törmeléket kell eltakarítaniuk, hogy hozzáférjenek a túlélőkhöz és a holttestekhez. A heves esőzések márciusban kezdődtek, de az utóbbi napokban még több csapadék esett, ami tovább súlyosbította a helyzetet. Jagan Chapagain, az IFRC főtitkára szerint az áradások miatt egyre nagyobb veszélyhelyzet alakul ki.

Nairobiban készült felvételeken látható, hogy sokan a háztetőkön rekedtek, és próbálják megmenteni az esőzés és áradások által tönkretett otthonaikból a maradék tárgyaikat. A kelet-afrikai régióban Tanzániában és Burundiban is komoly károkat okoznak az esőzések. Tanzánia miniszterelnöke, Kassim Majaliwa korábban elmondta, hogy országában az áradások következtében legalább 155 ember halt meg.

A Kenya Vöröskereszt jelentése szerint a katasztrófa következtében a múlt hónap óta több mint 100-ra emelkedett a heves esőzések és áradások áldozatainak száma, és több mint 131 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét. A szervezet munkatársai két olyan ember holttestét hozták ki, akik egy vasárnap késő este felborult csónakban tartózkodtak a Tana folyón, a kelet-kenyai Garissa megyében, míg hatan még mindig eltűntek.

A kenyai oktatási minisztérium egy héttel elhalasztotta az új tanév kezdetét, mivel az esőzések pusztító hatásai egyes iskolákban olyan súlyosak, hogy meggondolatlanság lenne kockáztatni a tanulók és a személyzet életét. Az árvizek megsemmisítették az utakat és hidakat Kenyában, és William Ruto elnök utasította az Országos Ifjúsági Szolgálatot, hogy biztosítson földterületet ideiglenes táborként az érintettek számára.

„A főváros, Nairobi nemzetközi repülőterének egyik aluljáróját elöntötte a víz, de a járatok a szokásos módon közlekednek” – közölte vasárnap a Kenya Airports Authority. A hidroelektromos gátak teljesen megteltek, ami hatalmas árhullámok levonulásához vezethet – közölte a kormány szóvivője. Kelet-Afrikát a legutóbbi, 2023 végi esős évszakban rekordméretű áradás sújtotta, és a tudósok szerint az éghajlatváltozás egyre intenzívebb és gyakoribb szélsőséges időjárási eseményeket okoz.

(Borítókép: Lakosok szedik össze a holmijukat, miután a Nairobi folyó átszakította a partjait Kenyában 2024. április 24-én. Fotó: Reuters / Monicah Mwangi)