Újabb pusztító tornádók sújtották az Egyesült Államok középső részét

Az Egyesült Államok középső részén, Oklahoma államban négy ember vesztette életét és száz ember sérült meg a hétvégén lecsapó tornádók következtében. A viharok Nebraska és Iowa államokban is komoly károkat okoztak.

Az Oklahoma államban tomboló tornádók több településen is jelentős pusztítást végeztek. Sulphur kisvárosban a forgószél a belváros nagy részét lerombolta, és itt találták meg az egyik halálos áldozatot egy helyi bár romjai között. Kevin Stitt kormányzó a helyszínen "hihetetlen pusztításként" jellemezte a történteket, és beszámolt arról, hogy a településen 30, az állam egész területén pedig mintegy 100 embert kellett ellátni a vihar okozta sérülések miatt, amelyeket a visszahulló törmelékek vagy összedőlő épületek okoztak.

Holdenville városában két ember halt meg a tornádó következtében, amely itt is számos házat rombolt le. A negyedik halálos áldozatot egy autópálya közelében találták meg, de a pontos körülményeket egyelőre nem közölték.

A tornádókon kívül a viharhoz társuló heves esőzések is további károkat okoztak, és emiatt mintegy 20 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A viharzóna Texas, Kansas, Missouri és Arkansas államokat is érintette, ahol szintén heves esőkkel kellett megküzdeniük a lakosoknak.

Nebraska és Iowa államokban már pénteken kezdődött a viharos időjárás, itt is több helyen alakultak ki tornádók. Omahában, Nebraskában a vihar jelentős károkat okozott, több lakóház megsemmisült, és egy üzemépület is részben összeomlott, ahol 70 ember tartózkodott. A helyi illetékesek szerint csoda, hogy senki sem vesztette életét, és csak három sérültet kellett ellátni.

Mind Nebraska, mind Iowa kormányzója meglátogatta az érintett területeket, és bejelentették, hogy a károk felszámolásához és az újjáépítéshez a szövetségi kormány segítségét fogják kérni.

A meteorológusok jelentése szerint a Nebraskában kialakult legerősebb tornádó helyenként elérte a 250 kilométeres óránkénti sebességet.