Szlovákia fontolgatja a lakossági állampapírok bevezetését

A szlovák pénzügyminiszter megnyitotta a lehetőségét annak, hogy a lakossági állampapírok piacra kerüljenek, válaszul az egyéni megtakarítók növekvő állampapír iránti érdeklődésére Európában.

A TASR hírügynökség jelentése alapján a szlovák pénzügyminisztérium vizsgálja azon államkötvények kibocsátásának lehetőségét, amelyeket az átlagemberek is megvásárolhatnának. Ladislav Kamenicky, a Smer párt pénzügyminisztere szerint ez a lépés mindkét fél számára előnyös lenne: a lakosság magasabb kamatokat élvezhetne, mint a bankszámláikon, míg az állam számára kedvezőbb finanszírozási formát jelentene, mint a pénzpiaci kötvényértékesítés.

Kamenicky hozzátette, hogy ez az intézkedés segíthetne a magánforrások gazdaságba való bevonásában, amit Robert Fico miniszterelnök is többször szorgalmazott. Megjegyezte, hogy a lakossági állampapírok modelljét már több más országban is sikeresen alkalmazták.

A pénzügyminiszter ellenzéki kritikusa, Marian Viskupic, aki a képviselőház pénzügyi bizottságának alelnöke és a SaS párt tagja, szintén támogatja az ötletet. Viskupic szerint a lakossági állampapírok bevezetése ésszerű politika lenne, amennyiben megfelelően hajtják végre.

Kamenicky említést tett arról is, hogy érdemes lenne megvitatni a második nyugdíjpillérben megtakarított források aktiválását, mivel ezeket a pénzeket gyakran külföldön fektetik be a nyugdíjpénztárak. Úgy véli, hogy a nyugdíjpénztárakat jobban érdemes lenne a szlovák állampapírok felé irányítani, ezzel csökkentve az állam külföldi befektetők felé való eladósodottságát.