Szerbia és Magyarország után Szlovákiában is építene vasutat Kína

Szlovákia is csatlakozhat azon országok sorához, ahol Kína vasúti beruházásokat hajt végre, a Szlovák Vasutak ugyanis közzétette a Pozsony–Komárom vasútvonal modernizációjának terveit, melyeket Robert Fico kormányfő kínai befektetőkkel szeretne megvalósítani.

Robert Fico szlovák miniszterelnök júniusban tervezi kínai látogatását, ahol befektetési terveket kíván prezentálni a kínai partnereknek. A tervek között szerepel 500 közúti híd rekonstrukciója és a Komárom–Pozsony vasútvonal kétvágányúsítása, melyeket PPP-projektek formájában ajánlana fel. A konkrét részleteket azonban Fico nem tette közzé, így a vasútvonal felújításának pontos költségvetése is ismeretlen maradt.

A Szlovák Vasúttársaság által készített megvalósíthatósági tanulmány több változatot is tartalmaz a vasútvonal felújítására. A legkevésbé költséges változat, amely csak a legszükségesebb felújításokat foglalja magában, 18 millió eurós befektetést igényelne, míg a legdrágább, amely a teljes vonal kétvágányúsítását és villamosítását is magában foglalná, 922 millió euróba kerülne.

A kínai befektetések nem újdonságok a régióban, hiszen korábban Magyarországon is tervek születtek kínai hitelből finanszírozott vasúti fejlesztésekre, valamint a Budapesti repülőtérre tervezett különálló reptéri vasút építésére. Emellett Brüsszel eljárást indított egy kínai cég ellen, amely a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében is érintett.

A másik projekt, melyre Fico behívná Kínát, az állam által kezelt első osztályú és gyorsforgalmi utakon, valamint autópályákon található 500 közúti híd rekonstrukciója. Az InfoStart szerint a szlovákiai hidak közel 80 százaléka nincs megfelelő műszaki állapotban, az államnak viszont nincs pénze a felújításukra. A lap szerint Fico olyan partnereket keres, akik elvégzik a munkát, cserébe az állam 30 éven keresztül törlesztené a költségeket.

„Számomra az Európai Unió kimerült a forrásaiból. Nekünk Kínával és más országokkal kell tárgyalnunk. Nagy látogatásra készülök Kínába és nagy tervekről tárgyalunk majd” – indokolta kínai útját Fico, majd hozzátette: „Bízom benne, hogy sikeres lesz a látogatás Szlovákia számára, és találunk olyan projekteket, amelyeket hosszú távon kínai befektetők finanszíroznak majd, mert Európában fokozatosan kiürül a befektetők listája.”