A Wall Streeten történő tőzsdézésre figyelmeztetnek a szakértők

Kamatdöntő ülés, makrogazdasági adatok, nagyvállalati negyedéves gyorsjelentések: csak úgy kapkodják a fejüket a profik a Wall Streeten.

Az amerikai piacokon az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb hete kezdődik. A Jerome Powell vezette FED szerdán közli döntését az irányadó kamatszintekről, pénteken pedig az amerikai munkanélküliségi adatok kerülnek nyilvánosságra. Ezenkívül az S&P 500 részvényindexet alkotó vállalatok 20 százaléka is a hét folyamán teszi közzé negyedéves pénzügyi gyorsjelentését.

Vajon lesz-e kamatcsökkentés?

A hét legnagyobb figyelemmel várt eseménye a szerdai FED kamatdöntés. A Wall Streeti elemzők szerint szinte biztosan változatlanul hagyja az alapkamatot a jegybank, a tőzsdei kereskedési adatok alapján erre jelenleg 97 százalék esélyt látnak. A kamatdöntő ülés eredményének bejelentése után Jerome Powell, a FED elnöke tart majd sajtótájékoztatót, amelyből betekintést nyerhetünk a FED jövőbeli terveibe, beleértve az alapkamat csökkentő ciklus kezdetét. A piac azonban egyre kisebb esélyt lát arra, hogy ez még idén megtörténik, mivel a legutóbbi inflációs adatok a vártnál magasabbak voltak.

A munkaerőpiac erőssége kérdéses

A pénteki munkanélküliségi adatok jelentős hatással lehetnek a következő kamatdöntésre. Ha a munkaerőpiac továbbra is erős marad, mint a legutóbbi jelentésekben láthattuk, akkor a kamatvágás tovább odázódhat. Azonban a jelentéseket egyre több kritika éri, mivel bár a számok azt mutatják, hogy Amerikában egyre több munkahely jön létre, az elemzők szerint ez csak a részmunkaidős állásoknak köszönhető, ami a nehéz gazdasági helyzet egyik jele lehet.

A negyedéves gyorsjelentések folytatódnak

A nagyvállalatok negyedéves gyorsjelentési szezonja továbbra is zajlik. A héten az Amazon és az Apple jelentései lesznek a mérvadóak. A hétfő a legcsendesebb nap lesz a gyorsjelentések szempontjából, a MicroStrategy és a Domino's Pizza adatai lesznek a legérdekesebbek. Kedden az Amazon mellett a McDonald’s, a Coca–Cola, a Starbucks, az Eli Lilly, a PayPal és az AMD pénzügyi adataiba kapunk betekintést. Szerdán a Mastercard jelentése lesz irányadó, mellette a CVS, a Qualcomm és a Pfizer adatai mozgathatják meg a piacot. Csütörtökön az Apple áll a reflektorfényben, de mellette a Shell és az Amgen jelentése is fontos lesz. A hetet pénteken a Hershey zárja, ahol a befektetők azt figyelik majd, hogy a kakaó árfolyamának emelkedése hogyan hatott a cég nyereségességére.

Új részvénykibocsátás a láthatáron

A héten tőzsdére lép a Viking Holdings, amely óceáni körutazásokat kínál. A cég 44 millió darab részvényt tervez értékesíteni 21 és 25 dollár közötti árfolyamon, így akár egymilliárd dolláros tőkéhez is juthat. A Viking Holdings 1997-ben indult, és az akkori négy folyami hajóból álló flottáját azóta 84-re növelte, tavaly pedig 650.000 utassal rendelkeztek. Az új papírokkal azonban óvatosnak kell lenni, mivel a cég 2023-ban 4,7 milliárd dollár bevétellel rendelkezett, de az elszálló költségek miatt 1,85 milliárd dollár veszteséggel zárt.