Bajban Svédország: egy éve tart a recesszió

Svédország gazdasága az idei év első három hónapjában is zsugorodott, ezzel már a negyedik egymást követő csökkenő negyedévet regisztrálva, ellentétben az elemzők által várt enyhe bővüléssel. A központi bank kamatcsökkentésre készül.

Az év első negyedévében a svéd gazdaság teljesítménye csökkenést mutatott, ami már a negyedik egymást követő negyedéves visszaesés. Az előző negyedévhez képest 0,1%-os, míg az egy évvel korábbihoz képest 1,1%-os csökkenést regisztráltak.

Március hónapban különösen érzékelhető volt a gazdasági zsugorodás, amely 0,3%-ot tett ki. A statisztikai hivatal szerint ezek az adatok még felülvizsgálatra kerülhetnek a május végi végleges jelentés publikálásakor.

Az elemzők korábban 0,2%-os növekedést vártak az előző negyedévhez képest. A Swedbank elemzése szerint a gazdaság továbbra is gyenge maradhat, bár az inflációs nyomás mérsékelt marad. A Riksbank - Svédország központi bankja - az irányadó kamatlábat 3,75%-ra csökkentheti a következő monetáris politikai ülésen és további csökkentéseket helyezhet kilátásba.

A kiskereskedelmi forgalom márciusban 0,4%-kal esett vissza február óta, ami összhangban van azzal a trenddel, hogy Svédország gazdasága tavaly jelentős lassulást mutatott. A központi bank kamatemelései - amelyek célja az infláció kezelése volt - hatását tükrözi ez a folyamat. Az infláció mérséklődése után a Riksbank jelezte, hogy lehetőség nyílik kamatcsökkentésre.

A svéd kormány többletkiadásokat tervezett be tavaszi költségvetésébe és optimista növekedési kilátásokat vázolt fel. A gazdaság 2023-ban tapasztalt 0,2%-os zsugorodása után idén enyhe fellendülést várnak. A kormány előrejelzése szerint 2024-ben a GDP növekedése elérheti a 0,7%-ot és ezt követően tovább gyorsulhat.

Ezek az intézkedések és előrejelzések azt sugallják, hogy Svédország gazdasági helyzetét aktív monetáris és fiskális politikai lépésekkel igyekeznek stabilizálni és fellendíteni a következő években.

Forrás: Reuters