Skócia első minisztere lemondott

Humza Yousaf, Skócia első minisztere, lemondott a posztjáról és a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnökségéről, miután a Skót Nemzeti Párt kilépett a Zöldekkel kötött koalícióból, és szembesült két bizalmatlansági szavazással.

Humza Yousaf, aki az ország első muszlim vallású vezetője volt, 2023 márciusában vette át Skócia vezetését Nicola Sturgeontól. A lemondását követően bejelentette, hogy az utódja megválasztásáig ellátja kötelességeit. Yousaf elutasította az együttműködést Alex Salmond új pártjával, az Albával, és kiállt amellett, hogy az elveket helyezze előtérbe a hatalommal szemben. Az SNP kihívásokkal nézett szembe, többek között Nicola Sturgeon volt skót első miniszter pártalapokkal való visszaélésének vádjával kapcsolatos letartóztatásával is.

A koalíció felbomlásának közvetlen oka az volt, hogy a Zöldek kiléptek a kormányból, miután az SNP kormány visszavonta a Zöldekkel közösen kidolgozott hosszú távú környezetvédelmi cselekvési tervet. A Zöldek nem támogatták a kormány több lépését sem, így például a 2030-as klímacélok eltörlését és a pubertásblokkolók alkalmazásának felfüggesztését azoknál a 18 év alatti fiataloknál, akik nemet szeretnének váltani.

Az SNP-nek a skót parlamentben 63 képviselője van a 129-ből, így a kormányzati programokhoz a héttagú Zöld frakció támogatására lett volna szükség. A bizalmatlansági indítványok, amelyeket akár már szerdán is megszavazhatott volna a parlament, komoly nyomást helyeztek volna az első miniszterre, de Yousaf végül lemondott, mielőtt ez megtörténhetett volna.

Az SNP-nek és a parlamentnek most 28 nap áll rendelkezésére új miniszterelnök választására, vagy új parlamenti választások kiírására. Lehetséges, hogy az SNP átmeneti vezetőt válasszon, de két fő esélyesre lehet számítani: a 34 éves Kate Forbes, aki Yousaf mögött 2023-ban kicsivel maradt csak le a pártelnöki versenyben, viszont őt a zöldek valószínűleg még kevésbé támogatnák a társadalmilag konzervatív nézetei miatt, és a Forbesnál csaknem kétszer olyan idős John Swinney, aki szolgált már pártelnökként 20 évvel ezelőtt és Sturgeon helyetteseként is, mögé a zöldek nagyobb eséllyel állhatnak be. Rajtuk kívül felmerült Jenny Gilruth oktatási miniszter és Neil Gray egészségügyi miniszter neve is. A Skóciában is felívelő pályán lévő Munkáspárt máris választások kiírását sürgette, így a kérdés az, hogy a többi párt nyitott lenne-e a 2007 óta hatalmon lévő SNP-vel való paktálásra.