Sipos Lilla és Tóth Angéla bejegyzett élettársi viszonyról meséltek

Sipos Lilla, az egykori magyar válogatott labdarúgó, és Tóth Angéla, az Éjjel-Nappal Budapest szereplője Ausztriában létesített bejegyzett élettársi viszonyt, amely a házassággal egyenértékűnek számít.

Sipos Lilla és Tóth Angéla Ausztriában kötött bejegyzett élettársi viszonyt, amelyet a helyi közösség, így Sipos labdarúgóklubja is ünnepelt, míg Magyarországon ezt nehezen tudnák elképzelni. A magyar és az osztrák sajtó eltérően számolt be az eseményről: míg Ausztriában egyszerűen "kimondták az igent", addig Magyarországon "melegházasságról" írtak, ami Sipos szerint a kattintásvadászat és a leszbikus párok eltérő megítélése miatt van. "Ez egy házasság, nem kellett volna elé a meleg szó" – hangsúlyozta Sipos Lilla.

Ausztriában a pár szeretetteljes fogadtatásban részesül, és a labdarúgó klub is ünnepelte az egybekelésüket, míg Magyarországon a nyilvános szolidaritásra nem számíthatnának, noha a női labdarúgásban zárt ajtók mögött elfogadott a homoszexualitás. Sipos elmondása szerint, ha magyar klubban játszana, nem várhatná el, hogy a csapat nyilvánosan gratuláljon az egybe kelésükhöz. A társadalmi elutasítás Magyarországon olyan erős, hogy a pár nem házasságot, hanem bejegyzett élettársi viszonyt kötött, mivel így könnyebben intézhetik hivatalos ügyeiket, amennyiben szükségessé válna.

Ausztriában a bejegyzett élettársi viszony gyakorlatilag egyenértékű a házassággal, lehetővé téve többek között az öröklést és az örökbefogadást. Sipos egy másodosztályú csapatban focizik, míg Tóth Angéla takarítóként dolgozik, és bár kezdetben nem kedvelte a munkáját, mára megszerette, és jól keres vele. A pár nem csak az anyagiak, hanem a kellemesebb légkör miatt is döntött az Ausztriába költözés mellett, ahol stresszmentesebb, mosolygósabb életet élnek.

Sipos és Tóth azt is megosztották, hogy ismerőseik és a kisvárosi emberek nem értik, mi történik Magyarországon, és miért alakult ki az LMBTQ-emberekkel szembeni erős elutasítás. "Van, aki tisztában van vele, van, aki nem, de mindig kapjuk a legyintést, hogy bolondok, ne foglalkozzunk vele" – mesélik.