Rubik Ernő: „A kormányok költségvetésének felét az oktatásra kellene fordítani”

Ötven éves a Bűvös kocka, amelyből mintegy félmilliárd darabot adtak el világszerte. A feltalálója a legjobb pénzügyi döntésének azt nevezte, hogy a feleségére bízta ezt a területet.

Rubik Ernő nem gondolta volna, hogy az eredetileg csak a diákjai számára kitalált színes kockájával egyszer egy vagyont fog keresni, mint ahogy a Daily Mailnek adott interjúból kiderül. Azt hitte, hogy a kocka túl nehéz lesz, és mindenki elveszíti a kedvét a kirakásától.

A feltaláló később rájött, hogy semmi sem túl bonyolult ahhoz, hogy egy tanár tanítson vele, és a fiatalok tanuljanak belőle. Rubik Ernő szerint a kocka értékesítésével milliomos lett, de a pénz sosem volt számára a legfontosabb. Pénzügyi döntéseit illetően a legjobbnak azt tartja, hogy a feleségét kérte meg, hogy ezen a területen ő legyen a döntéshozó, így elkerülve a rossz döntéseket.

Az oktatásról szólva, Rubik Ernő úgy véli, hogy a kormányok költségvetésének felét az oktatásra kellene fordítaniuk. A hvg.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy az iskola hagyományosan a tudásanyag átadására koncentrált, de ma már fontos, hogy a gyerekek jól is érezzék magukat. Hozzátette, hogy a valódi változáshoz a gyerekeknek meg kell őrizniük belső motivációjukat és kíváncsiságukat, hogy ezekre építve fedezhessék fel és értsék meg a világot, mivel a tekintélyelvű tudás elnyomja a kérdezés szabadságát.

Rubik Ernő a Bűvös kocka első kipróbálója volt, és a Daily Mailnek mesélt arról, hogy eleinte képtelen volt előrelépni anélkül, hogy közben ne rontana el valamit másik oldalon. Egy hónapig tartott, mire módszert talált a kocka kirakására, de számára nem az időfaktor volt a meghatározó, hanem a probléma megoldásának kidolgozása és végrehajtása.