Antarktiszi hőhullám és jégtábla összeomlása

Két évvel ezelőtt az Antarktiszt sújtó rendkívüli hőhullám során a hőmérséklet 40 Celsius-fokkal emelkedett meg az évszakos átlaghoz képest, ami egy Róma méretű jégtábla összeomlásához vezetett – állapították meg brit kutatók egy friss tanulmányban.

2022 márciusában az Antarktisz keleti részén fekvő Concordia-Dome C kutatóállomáson rögzítették a szokatlanul magas hőmérsékletet. Az eseményről szóló tanulmány a Journal of Climate tudományos lapban jelent meg. Az átlagosan -55 Celsius-fok körüli éves hőmérséklettel szemben, 2022. március 18-án -9,4 Celsius-fokot mértek, ami körülbelül 40 Celsius-fokkal haladja meg az évszakos átlagot.

A hőhullám kiterjedése is figyelemre méltó volt, hiszen mintegy 3,3 millió négyzetkilométeren éreztette hatását az Antarktisz keleti felében. A kutatók szerint a hőmérséklet emelkedésének következményeként olvadt el jelentős mennyiségű jég a környéken, ami egy Róma méretű jégtábla összeomlásához vezethetett.

A hőséget az Indiai-óceánnál kialakult heves trópusi ciklonok okozták, amelyek meleg és nedves levegőt szállítottak az Antarktisz belsejébe. Ezt súlyosbította egy vastag felhőréteg megjelenése a Kelet-Antarktisz-fennsíkon, amely bezárta a hőt a légkör alsó részébe.

A tudósok szerint ilyen események százévente egyszer fordulhatnak elő, de figyelmeztetnek, hogy a jövőben ezek gyakorisága növekedhet. A korábbi feltételezésekkel ellentétben, amelyek szerint az Antarktisz kevésbé érzékeny a klímaváltozásra, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a terület négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része. Ez arra utal, hogy a globális felmelegedés egyre nagyobb hatással lesz a területre, és ennek következményei beláthatatlanok lehetnek.