Oroszok által zsákmányolt amerikai és német harckocsik felvonulása

Felvételek bizonyítják, hogy az orosz fegyveres erők képesek voltak megszerezni egy M1A1 Abrams harckocsit, amelyet az Amerikai Egyesült Államok szállított Ukrajnának, valamint egy Leopard 2A6-os harckocsit, amit Németország biztosított.

Az orosz Telegram-csatornákon közzétett felvételen látható, hogy két BREM-1 műszaki mentőjármű vontat egy sérült M1A1 Abrams harckocsit, amelyet a Berdicsi térségében hagytak el. Ez az esemény az első alkalom, amikor az oroszok egy amerikai harckocsit tudtak kimenteni a harctérről. Hasonlóképpen, egy viszonylag jó állapotban lévő Leopard 2A6-os harckocsit zsákmányoltak Avgyijivka térségében, amelynek páncélzata és futóműve sérült, de belső rendszerei nagyjából rendben vannak.

A felvétel tanúsága szerint az Abrams harckocsi mind kívül, mind belül szinte teljesen megsemmisült, ami jelentős tanulmányozási lehetőséget nyújthat az orosz mérnökök számára. Az orosz hadiipari mérnökök részletesen tanulmányozzák majd mind az Abrams, mind a Leopard 2A6-os harckocsit, azzal a céllal, hogy átemeljék belőlük az orosz harcjármű-gyártás szempontjából hasznos technikai megoldásokat.

Ukrajna összesen 31 darab M1A1 Abrams harckocsit kapott az Amerikai Egyesült Államoktól, és ezek közül négyet bizonyítottan elveszített a Berdicsi térség védelme során. A település végül az orosz erők kezére került. A Leopard 2A6-os harckocsi az egyik legmodernebb nyugati páncélos, tűzereje, védelmi rendszerei és mobilitása miatt az élvonalba tartozik, így a technológiai megoldásainak átemelése jelentős előrelépést jelenthet az orosz harcjármű-gyártás számára.

A megszerzett amerikai és német harckocsik várhatóan a moszkvai "Patriot Park"-ban kerülnek kiállításra, de felvonultathatják őket a közelgő győzelem napi ünnepségen (május 9.) is, mint trófeákat.

A Kupjanszk-szektorban az ukrán védvonalak megreccsentek, és az orosz erők Kiszlovkában kitűzték az orosz zászlót, ami további területi előnyöket jelenthet számukra. Az ukrán haderő kritikus lőszerhiányban szenved, amit az Egyesült Államok igyekszik enyhíteni több milliárd dollárnyi segéllyel, melynek első szállítmányai várhatóan már ezen a héten megérkeznek Ukrajnába. Az események fényében az oroszok által zsákmányolt harckocsik kiállítása és felvonultatása még nagyobb propagandisztikus jelentőséggel bírhat.