A jövő bizonytalan, Orbán Viktor kíváncsi, a kormánypártok figyelmeztetést kaptak

„Mindig van miért aggódni, mert függetlenül attól, hogy a Fidesz négyszer nyert kétharmaddal, egy választás mindig kihívást jelent” – jelentette ki Stumpf István alkotmányjogász, politológus, egyetemi tanár, a miniszterelnök Stratégiai Tanácsadó Testületének tagja az Indexnek.

Idén március elején derült ki, hogy Orbán Viktor kezdeményezésére létrejött a Stratégiai Tanácsadó Testület. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: „a testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével, különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

Az új tanácsadó testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A grémium további tagjai között szerepel Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács volt elnöke, Kovács József nemzeti információs államtitkár, Maróth Miklós akadémikus, Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, és Stumpf István alkotmányjogász, politológus, egyetemi tanár.

Stumpf István a miniszterelnöki hivatalt vezette 1998 és 2002 között, alkotmánybíró volt 2010 és 2019 között, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2021-től 2022-ig, és a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke 2021-től 2023-ig.

Az Indexnek adott interjúban Stumpf István többek között arról beszélt, hogy mi a feladata a Stratégiai Tanácsadó Testületben, hogyan működik a grémium, milyen témák kerültek eddig az asztalra, hogyan látja a világrend jelenét és jövőjét, mi a jelentősége a republikánus elnöki hatalomátvétel programjának, mire számít az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon, van-e mit ünnepelnie Magyarországnak az uniós csatlakozás huszadik évfordulóján, mit ért azalatt, hogy a kegyelmi botrány politikai hullámzás és nem földrengés volt, és mi a véleménye a Magyar Péter-jelenségről.

Stumpf István elmondta, hogy a Stratégiai Tanácsadó Testületben a kormányzással kapcsolatos nemzetstratégiai ügyek, társadalompolitikai kérdések és az európai szabályozásokkal, vitákkal összefüggő alkotmányos kérdések tartoznak hozzá. Emellett az amerikai politikát – választásokat, a Legfelsőbb Bíróság körüli vitákat, a deep state és az administrative state elleni konzervatív küzdelmet – vizsgálja és elemzi magyar szemszögből.

A Stratégiai Tanácsadó Testület munkájában a tagok komoly élettapasztalattal rendelkező szakemberek, akik messzebb látnak az adott szakterületüknél, és képesek arra a kérdésre koncentrálni, hogy a gyorsan változó világban hogyan alakulhat Magyarország szuverén mozgástere.

Az első rendes ülésen három anyagot tárgyaltak: az európai gazdasági kormányzásról, a migrációs paktumról és a migrációs helyzetről, valamint a republikánus elnöki hatalomátvétel programjáról.

Stumpf István szerint a miniszterelnöknek szüksége van arra, hogy időnként szakítson a napi politikai rutinnal és távolabbról tekintsen a helyzetre. A testületben ülő tanácsadók feladata, hogy messzebb tekintsenek és összefüggéseiben lássák a nemzetbiztonságtól a rendészeten keresztül a gazdaságpolitikai kérdéseken át az alkotmányos és nemzetközi politikai, illetve geopolitikai összefüggéseket.

Stumpf István úgy látja, hogy a liberális világrend megrendült, és szükség van a nemzetállamok szuverén mozgásterére, a kormányzati cselekvőképesség megőrzésére, a nemzeti-kulturális identitás fenntartására és megvédésére.

A geopolitikai feszültségek és az ukrajnai háború világháborús veszélyt jelenthetnek, de egy új egyensúlyi helyzetet is teremthetnek. Stumpf István szerint egy többpólusú világrend kialakulását prognosztizálja, amelyben az Egyesült Államok még mindig domináns szereplő, de megjelennek új tényezők és kihívók, mint például Kína.

Az amerikai konzervatív forradalom szempontjából van nagy jelentősége a Heritage Project 2025 munkaanyagának, amely egy kereszteshadjáratot indít az administrative state, a deep state, a woke, a genderizmus, a baloldali-neomarxista mozgalmak ellen.

Stumpf István szerint a nem választott vezetőknek, az eurokratáknak óriási hatalma van az Európai Unióban, és nehéz felettük kontrollt gyakorolni. Nem vár földcsuszamlásszerű változást az európai parlamenti választáson, de a nemzeti szuverenisták térfoglalása prognosztizálható.

A magyar kormány szerint az uniós kritikák politikai indíttatású támadások, és rendkívüli mértékben tetten érhető a kettős mérce az Európai Unióban.

Stumpf István szerint Magyarországnak az Európai Unióban van a helye, de formálnia kell azt az irányba, amely megvédi az eredeti értékeit és megtartja a nemzetállamok együttműködését.

A kegyelmi botrány egy figyelmeztető jel volt a kormánypártok számára, hogy figyeljenek oda jobban a morális dimenziókra és a mindennapi élet rezdüléseire. Stumpf István szerint a Fidesz-KDNP közössége továbbra is a legkompaktabb politikai erő Magyarországon, amelynek van világos nemzetstratégiai elképzelése, és vitathatatlanok az elmúlt tizennégy évben elért eredményei. Azonban a háború, a koronavírus, a gazdasági növekedés visszaesése miatt a tartalékok fogyóban vannak, és valószínűleg az elégedetlenség nőni fog. Ezt a fajta elégedetlenséget és a közelmúlt morális krízisét használja ki Magyar Péter formálódó új politikai mozgalma, de Stumpf meglepetésnek tartaná, ha az ellenzéki erők a júniusi választásokon át tudnának törni.

Stumpf István a Magyar Péter-jelenségről szólva kiemelte, hogy bár a párt virtuális támogatottsága nagy, a választásokat kell nyerni, nem pedig a közvélemény-kutatásokat. A sajtóban felmerült, hogy Stumpf lehetne Novák Katalin utódja a köztársasági elnöki székben, de ő ezt cáfolta, mondván: „nem volt erről szó”. Az interjúban arra a kérdésre, hogy vállalta volna-e az államfői jelölést, ha megkeresik, azt válaszolta: „ezt a kérdést, majd akkor kell eldöntenem, ha egyszer valóban felteszik”.

Stumpf István a Stratégiai Tanácsadó Testület munkájáról is beszélt, amelyet Orbán Viktor a kegyelmi botrány kirobbanása után állított fel. Stumpf már több mint húsz évvel ezelőtt szorgalmazta egy ilyen testület létrehozását, amely komplexen kezeli a legkülönbözőbb kérdéseket, és folyamatosan javaslatokkal áll elő a végrehajtó hatalmat gyakorló legfontosabb vezető számára. Régóta dolgozik együtt Orbán Viktorral, volt már tanácsadói szerepben és korábban is foglalkozott stratégiakészítéssel.