A nyugdíjas munkavállalók számának növekedése és a nyugdíjkorhatár emelésének kilátásai

A KSH legfrissebb adatai alapján jelentősen nőtt az 65 évnél idősebb munkavállalók száma Magyarországon; 2010-ben még csak kevesebb mint 28 ezer idősebb dolgozott, míg 2023-ra ez a szám közel 115 ezerre emelkedett.

A nyugdíjas korú munkavállalók számának növekedése különösen az elmúlt években volt jelentős, amit részben a kedvező szabályozás és a munkaerőhiány okozott. Az egészségügyben és az oktatásban például a nyugdíjasok tovább-, illetve visszafoglalkoztatásával próbálják megoldani a szakemberhiányt.

A legtöbb, 65 évnél idősebb munkavállaló a feldolgozó iparban található, ahol 11,5 ezer nyugdíjaskorú dolgozik. A kereskedelemben és gépjárműjavításban 11 ezer, az oktatásban 10,6 ezer, az egészségügyben és a szociális ellátásban pedig 8,5 ezer idősebb munkavállalót foglalkoztatnak.

A Pénzcentrum szerint egyre több 65 évnél idősebb magyar marad a munkaerőpiacon, ami lehet pozitív döntés, de sokak számára kényszerdöntés is lehet a nem elegendő nyugdíj miatt. A magyar társadalom elöregedése miatt fontos kérdés, hogy az állam hogyan kezeli majd a nyugdíjasok tömegét. A Pénzcentrum három lehetséges megoldást említ: a nyugdíjkiadások csökkentése, a járulékterhek növelése, vagy a nyugdíjkorhatár emelése.

Az OECD-országokban a nyugdíjba vonulási életkor átlagosan 62 és 67 év között mozog, férfiaknál pedig 64,4 év az átlag. A tervezett korhatáremelések hatására ez a szám várhatóan tovább fog növekedni. Hollandiában és Svédországban a nyugdíjazási korhatár 70 évre, Észtországban és Olaszországban 71 évre, Dániában pedig akár 74 évre is emelkedhet.

A Magyar Nemzeti Bank korábban javasolta, hogy a nyugdíjkorhatárt a várható élettartamhoz kellene kötni, amit Szlovákiában és Svédországban már bevezettek. Ezzel összhangban, a Dívány a Pénzcentrum cikkére hivatkozva megjegyzi, hogy világszerte egyeztetnek a nyugdíjkorhatár-emeléshez, és a trendek alapján ez elkerülhetetlennek tűnik. A 65-74 éves lakosságnak a 10,1 százaléka dolgozott 2023-ban, ami a magunk mögött hagyott évtizedek legmagasabb arányszáma. A most 30-59 éves korosztály egyre borúsabban látja a nyugdíjas éveit, és úgy gondolják, hogy 70 éves koruk felett is dolgozniuk kell. A nyugdíjas munkavállalók számának növekedése a 2010-es években kezdődött, és 2023-ra megháromszorozódott. Az emelkedő számok mögött több tényező áll, mint például a munkaerőhiány orvoslása és a jövedelemkiegészítés iránti növekvő igény.