Nagy Márton legújabb gazdasági előrejelzése

Tavaly a magyar gazdaság teljesítménye csalódást okozott, 0,8 százalékos GDP-visszaesést regisztráltunk, azonban az idei év elején már a fordulat jelei mutatkoznak. A szakértők az első negyedévben 1 százalék feletti növekedést várnak.

Az elmúlt év gazdasági teljesítménye nem érte el a várt szintet, az egész évet tekintve 0,8 százalékos GDP-visszaesést szenvedtünk el. Azonban az idei év első negyedévében már a gazdasági élénkülés jeleit látják a szakértők, és az Economx-nak adott előzetes becslések szerint az első negyedéves GDP növekedése éves alapon meghaladhatja az 1 százalékot.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter januárban még 4 százalékos GDP-növekedést jósolt az évre, ám áprilisban már csak 2,5 százalékos bővülést vetített előre. A német gazdaság gyengélkedése jelentős hatással van a magyar gazdaságra, hiszen az a legfontosabb felvevőpiacunk. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar gazdaság teljesítménye az előző év utolsó negyedévében éves alapon 0,4 százalékkal nőtt.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint az idei első negyedévben a GDP negyedéves alapon 0,8, éves alapon pedig 1,5 százalékkal nőhetett. Az év egészére 2,8 százalékos növekedést várnak, amit a következő évben 4,2 százalékos bővülés követhet.

Az elemző kiemelte, hogy az építőipar, az ipar, a kiskereskedelem és a turizmus is hozzájárulhatott a növekedéshez. Az iparban a januári visszaesést követően februárban jelentős, 3,5 százalékos bővülés következett be, míg a kiskereskedelemben negyedéves alapon 1 százalék közeli növekedés várható. A turizmusban is kedvező volt a belföldi és külföldi vendégforgalom az év elején.

Molnár Dániel szerint a fogyasztás lehet a gazdaság legfontosabb motorja idén, a bérstatisztika alapján az átlagbér kétszámjegyű ütemben emelkedhet. Az infláció éves átlagban várhatóan nem éri el az 5 százalékot, a reálkeresetek 6–7 százalékkal emelkedhetnek, ami a fogyasztás bővülésében csapódhat le. A háztartások fogyasztási kiadása idén 3,8 százalékkal nőhet.

A beruházások terén is 3,4 százalékos bővülésre számítanak, amit a kamatok csökkenése és az uniós források megindulása hajthat. A külső kereslet gyengélkedése azonban óvatosságra intheti a vállalatokat. A Makronóm Intézet szerint a külső környezet visszafogottan alakulhat, de a második félévtől nőhet az export volumene.

György László, kormánybiztos szerint a magyar elektromosjármű-iparban és az energiatároló rendszereket gyártó ágazatban végrehajtott befektetések megteremtették az élénkülő növekedési dinamika feltételeit a 2025 és 2027 közötti időszakra.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint az év első hónapjaiban még lanyha volt a gazdasági aktivitás, de az év/év GDP növekedési üteme így is valamivel 1 százalék felett alakulhatott.

A KSH a fejlesztéseinek köszönhetően már 30 nappal a negyedévet követően publikálja a GDP alakulását, ezzel csökkentve a korábbi 45 napos várakozási időt. Molnár Dániel szerint ez új kihívást jelent az elemzőknek, hiszen a korábbi három havi helyett mostantól két havi adatból kell becslést készíteniük.