Nagy Márton a termelékenységi különbségek megszüntetését tartja a legfontosabbnak

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szerint a technológiai fejlesztések kulcsfontosságúak a nemzetközi nagyvállalatok és a magyar kis- és közepes vállalkozások közötti termelékenységi különbség megszüntetésében. Ezt a Smart Manufacturing Festival (Smartman) záróeseményén Budapesten emelte ki.

A miniszter a gazdaságpolitika egyik legsürgetőbb feladatának nevezte a termelékenységi különbségek megszüntetését, és hangsúlyozta, hogy minden olyan kezdeményezés előnyös, amely a kevésbé fejlett vállalkozásokat összeköti a piacvezetőkkel, és hozzáférést biztosít számukra a legjobb technológiai megoldásokhoz.

A Smartman rendezvényen több mint 30 iparvállalat, technológiai cég, felsőoktatási intézmény és kutatóhely vett részt. Az ipari digitalizációs eseménysorozat február 26. és március 8. között zajlott, gyárlátogatásokkal, laborbemutatókkal, szakmai és ismeretterjesztő programokkal várva az érdeklődőket. Nagy Márton támogatásáról biztosította a kezdeményezés folytatását, amely a szervezők célja is.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, és amennyiben véget ér a háború, Magyarország ismét Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet.

Nagy Márton hétfőn fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, és megállapították, hogy a gazdasági növekedés újraindítása közös cél és érdek. A találkozón pozitívnak ítélték a reálbérek növekedését és a kiskereskedelmi forgalom helyreállását, amelyek a folyamatokat segítik.

A magyar EU-elnökség során a versenyképesség lesz az egyik kiemelt fókuszpont, és a felek egyetértettek abban, hogy Európa versenyképességének visszaszerzése érdekében a kkv fogalmának újrafogalmazása szükséges. Ennek keretében a 250 fős létszámot 500 főre, illetve a 50 millió eurós árbevételi határt 100 millió euróra javasolták emelni.

Nagy Márton támogatásáról biztosította Parragh Lászlót az elképzeléssel kapcsolatban, mivel a kkv fogalmának megváltoztatása bővítheti a magyar vállalkozások támogatási lehetőségeit, és hozzájárulhat azok további megerősítéséhez.