Gy. Németh Erzsébet mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a Mentelmi bizottság

A Mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő mentelmi jogát rágalmazás miatt. A feljelentést Áder János húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária tette.

A Mentelmi bizottság határozati javaslata szerint egy magánszemély, Pölöskei Gáborné Áder Annamária feljelentése alapján indult eljárás Gy. Németh Erzsébet ellen. A feljelentés oka egy online sajtótájékoztató volt, ahol a képviselő "Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!" címmel tett közzé állításokat.

A bizottság szerint a feljelentő, Pölöskei Gáborné tételesen cáfolta Gy. Németh Erzsébet vádjait, miszerint 2011-ben, a Fővárosi Önkormányzat Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának vezetőjeként nem lépett fel a bicskei pedofilügy kapcsán.

Gy. Németh Erzsébet a bizottság ülésén kifejtette, hogy a mentelmi jog a végrehajtó hatalom ellenőrzését szolgálja, és annak felfüggesztése ezt akadályozná. A bizottság azonban úgy látta, hogy a bicskei eset kiemelt közérdeklődésre tart számot, és a közvélemény a történtek teljeskörű feltárását várja, ezért a bíróság előtti tisztázás a nyilvánosság tájékoztatása érdekében szükséges.

A Mentelmi bizottság végül 3 igen és 2 nem szavazattal döntött a mentelmi jog felfüggesztésének javaslatáról. Korábban hagyomány volt, hogy a magánvádas bűncselekmények esetén a képviselők mentelmi jogát nem függesztették fel, de ezúttal ettől eltértek.

Áder János volt köztársasági elnök húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária a múlt hónapban jelentette be, hogy feljelentést tett Gy. Németh Erzsébet ellen rágalmazás miatt. Az MTI-nek adott nyilatkozatában Áder János azt is elmondta, hogy Dobrev Klárának is felelnie kell majd a rágalmazásért a bíróság előtt. Áder János szerint Gy. Németh Erzsébet hazug kijelentéseket tett, mindhárom állítás valótlan, ezért testvére büntetőjogi és polgári peres úton is feljelentést tesz.

Gy. Németh Erzsébet, aki 2019-2022 között Budapest főpolgármester-helyettese volt, azt állítja, hogy a Fidesz szerint gyerekeket molesztálni, pedofilt mentegetni és kitüntetni, pedofil segítőnek kegyelmet adni nem bűn. Hozzátette, a DK egész közössége nevében mondhatja, hogy nem fognak hallgatni, nem fognak beletörődni, hogy fideszes politikusok mentegetnek segítőket.

Gy. Németh Erzsébet a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló javaslatra reagálva elmondta, hogy előrehozott választást fog követelni, ha a Fidesz elveszti az európai parlamenti választást június 9-én.

Áder János tagadta a DK-s politikus állításait és lapunknak korábban elmondta, hogy mindhárom állítás valótlan, hazug kijelentés. A volt köztársasági elnök elmondta, hogy ő nem perképes az ügyben, de a húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária igen. Az ő nevében akkor elmondta, hogy az első pillanattól világos volt, hogy perelni kell, ezért két pert is indít Gy. Németh Erzsébet ellen. Gy. Németh Erzsébet mindhárom állítása valótlan, hazug kijelentés, és ezzel nem csak belegázolt a húgom becsületébe, hanem rágalmazta, olyan dolgokkal vádolta, amiket nem követett el. A volt államfő két feljelentést is tervezett, büntetőeljárást, rágalmazás gyanújával, valamint polgári peres úton a személyiségi jogok megsértésének gyanúja miatt.

(Borítókép: Gy. Németh Erzsébet. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)