Menteebot: A fejetlen háztartási robot, ami takarít és terít

Menteebot néven egy új háztartási robotot mutattak be, amely fej helyett kamerákkal és szenzorokkal van felszerelve, és amelyet a háztartásokban és cégek raktáraiban is használhatnak.

A Mentee Robotics által kifejlesztett Menteebot két évnyi munka eredménye, és 2025 első negyedévében kerülhet piacra, bár az ára egyelőre ismeretlen. A robot 175 centiméter magas, 70 kilogrammot nyom, és 1,5 méter/másodperces sebességgel képes mozogni, valamint maximum 25 kilogrammot képes felemelni és mozgatni. Az akkumulátora egy feltöltéssel öt órán át bírja.

A Menteebotot úgy tervezték, hogy könnyedén navigáljon a lakásban, és képes legyen olyan feladatok ellátására, mint az asztal megterítése, a ruhák összehajtása vagy a takarítás. A beépített mesterséges intelligencia révén a robot képes új feladatokat tanulni szóbeli parancsok és vizuális megfigyelés alapján. A cég szerint a kisvállalatok raktáraiban is hasznos lehet a robot.

A Menteebotnak azonban komoly konkurenciával kell szembenéznie, mint például az OpenAI és a Figure közös fejlesztésű robotja, vagy a Boston Dynamics Atlas nevű robotja, amelyek lenyűgöző képességekkel rendelkeznek.