A magyarok érdeklődése a lakossági állampapírok iránt

Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint a magyarok a múlt héten közel 60 milliárd forint értékben vásároltak lakossági állampapírokat, ami növekvő tendenciát mutat az előző hetekhez képest.

A legfrissebb számok alapján a Fix Magyar Állampapír iránti érdeklődés maradt a legmagasabb, a múlt héten 22,4 milliárd forint értékben értékesítettek belőle. Ezen kívül az Egyéves Magyar Állampapírból 13,9 milliárd, a Bónusz Magyar Állampapírból 9,3 milliárd, míg a Prémium Magyar Állampapírból 6,3 milliárd forintnyit vásároltak a befektetők. Összességében a lakossági állampapírok múlt heti bruttó értékesítése 58,8 milliárd forintra rúgott, ami javulást jelent az előző hetekhez képest.

A Fix Magyar Állampapír az egyetlen termék, amely folyamatosan magas érdeklődést vált ki a magyar befektetők körében, míg a Prémium Magyar Állampapír iránti kereslet növekedése ellenére az értékesítési számok még mindig alacsonynak tekinthetők. Februárban a Prémium Magyar Állampapír még 40 milliárd forint feletti heti értékesítéssel zárt, azonban a mostani 6,3 milliárdos adat gyengének számít ezzel összehasonlítva.

A Prémium Magyar Állampapír korábban több százmilliárd forintnyi kamatot fizetett ki a befektetőknek februárban és márciusban, valamint áprilisban a 2028-ban lejáró 2028/J papír is mintegy 40 milliárd forint kamatot fizetett. Az infláció csökkenésével azonban a befektetők kezdenek elmozdulni a Prémium Magyar Állampapírtól, és más befektetési lehetőségeket, például más állampapírokat vagy befektetési alapokat keresnek.