A lakossági állampapírok kamatfizetése megterhelte a költségvetést

A múlt héten számos hazai makrogazdasági adat került nyilvánosságra, többek között az államháztartás első negyedéves helyzetéről, a februári keresetekről és a márciusi foglalkoztatottsági számokról értesülhettünk. Ezen felül a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentést hajtott végre, és fontos amerikai gazdasági adatok is napvilágot láttak.

Hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) ismertette az első negyedéves államháztartási adatokat. Március végéig az államháztartás központi alrendszere 2 321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, a központi költségvetés 2 338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 61,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

Az első negyedévben esedékes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetései miatt a lakosságnak kifizetett kamatkiadások összege március végéig 1241,3 milliárd forintot tett ki, ami 604,0 milliárd forinttal több az előző év azonos időszakához képest. A nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is meghaladták az egy évvel korábbi kifizetéseket: nyugellátásokra 1 895,7 milliárd forintot, gyógyító-megelőző ellátásra 588,9 milliárd forintot fordítottunk, míg a rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások 461,3 milliárd forintot tettek ki.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank 50 bázisponttal, 8,25-ről 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és jelezte, hogy ha a külső környezet vagy az infláció alakulása nem mutat jelentős változást, akkor júniusra 6,75 százalékra csökkenhet a kamatszint.

Szerdán a KSH tájékoztatott a februári keresetek alakulásáról. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400 forint, a nettó átlagkereset pedig 417 100 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,0, a nettó átlagkereset 13,8, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bruttó kereset mediánértéke 491 900, a nettó kereset mediánértéke pedig 340 700 forintot ért el, ami 16,2, illetve 15,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál.

Pénteken a KSH közzétette a márciusi foglalkoztatottság-munkanélküliség adatait. A 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 38 ezer fővel, 4 millió 746 ezer főre nőtt, míg a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig 4,4 százalék volt.

A nemzetközi adatok közül az amerikai GDP és inflációs adatok is fontosak voltak: az USA gazdasága az első negyedévben éves szinten 1,6 százalékkal nőtt, ami jelentősen elmarad a várt 2,5 százaléktól, a tavalyi utolsó negyedév 3,4 százalékos növekedéséhez képest. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció 3,7 százalék lett, szemben a várakozások átlagával, ami 3,4 százalék volt.