Nukleáris fegyverek bevetéséről beszélt a francia elnök

Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap megjelent interjúban kijelentette, hogy Franciaország készen áll arra, hogy „nagyobb mértékben hozzájáruljon Európa védelméhez,” és hogy az ország nukleáris fegyverei részét képezhetik egy közös európai védelmi stratégiának.

Macron szerint Franciaország eddig úgy állt hozzá a nukleáris fegyverek bevetéséhez, hogy csak akkor használja azokat, ha az ország létfontosságú érdekeit fenyegeti veszély. Azonban mostani nyilatkozatával arra utal, hogy ezek az érdekek európai szintre emelkedhetnek, tehát a nukleáris fegyverek bevetése nem csak Franciaország közvetlen fenyegetettségétől függene.

A francia elnök hajlandóságát fejezte ki arra, hogy megnyissa a vitát a rakétavédelemről és a nukleáris fegyverek használatáról azokkal az országokkal, amelyek rendelkeznek ilyen fegyverekkel, vagy amerikai nukleáris fegyvereket szállásolnak el. Ezt a Deutsche Welle idézte az EBRA francia regionális sajtócsoportnak adott nyilatkozatából.

Macron továbbá hangsúlyozta, hogy Párizs „készen áll arra, hogy nagyobb mértékben járuljon hozzá Európa védelméhez.”

Politikai reakciók Macron nyilatkozatára

Francois-Xavier Bellamy, a jobboldali európai parlamenti képviselő, „kivételesen súlyosnak” nevezte Macron szavait a francia szuverenitás szempontjából, amit az Europe 1 rádióállomásnak adott interjúban fejtett ki.

Bastien Lachaud, baloldali francia politikus szerint a francia nukleáris védelem „nem osztható meg” más országokkal, és úgy véli, hogy Macron az európai föld védelmének álcája mögé bújva kész feláldozni Franciaország stratégiai autonómiáját.

Thierry Mariani, az Európai Parlament képviselője és a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés (RN) párt tagja, Macronra úgy hivatkozott, mint aki „veszélyessé vált a nemzet számára”.