Lengyel gazdák feloldották a blokádot az ukrán határon

Hónapok óta tartó blokád után a lengyel tüntetők hétfőn abbahagyták az ukrán határátkelőknél tartott tiltakozásukat, ezzel lehetővé téve a forgalom újraindulását.

Ukrajna mezőgazdasági minisztere üdvözölte a lengyel hatóságok "konstruktív munkáját" a blokád feloldása érdekében. A tárgyalások nem voltak könnyűek, de "a lényeg az, hogy van eredmény" – mondta a miniszter. A lengyel gazdák aggodalmukat fejezték ki a tisztességtelen versennyel kapcsolatban, ami tavaly késő ősz óta tartó határblokádhoz vezetett. A Rava-Ruska átkelőnél a teherautók hétfő reggel mindkét irányban megkezdték a határátkelést.

Közben Ukrajna azt állítja, hogy meghiúsított 55 orosz támadást a keleti-donyecki régióban, és Moszkva elfoglalt egy másik keleti falut, Novobakhmutivkát. Az ukrán erők a kulcsfontosságú amerikai fegyverek megérkezésére várnak.

A kínai elnök hamarosan Magyarországra látogat, de előtte Franciaországba is ellátogat, ahol többek között Ukrajnáról is tárgyalnak majd. Peking állítása szerint semleges fél az ukrajnai konfliktusban, de korábban bírálatok érték, amiért nem volt hajlandó elítélni Moszkvát az offenzíváért.

Zelenszkij ukrán elnök a júniusban Svájcban megrendezésre kerülő békecsúcsra készül, ahol minden kontinens országai képviseltetik majd magukat. Zelenszkij szerint a globális többségnek békére kell kényszerítenie Oroszországot.

Az orosz védelmi minisztérium szerint erőik ellenőrzésük alá vonták Szemenyivka falut az ukrajnai Donyecki területen.