Lakást vennél? - Ennyit lehet most alkudni az árból

A hazai ingatlanpiacon a tranzakciók többsége, mintegy 80%-a zárult a hirdetési ár alatt 2024 első negyedévében, az alku mértéke pedig átlagosan 7% körül alakult. A vevők továbbra is erősebb pozícióban vannak, és bár a licitálók aránya megduplázódott, az ingatlanvásárlások jelentős része még mindig alkuval zárul.

A piac élénkülésével és a vevői érdeklődés növekedésével a Duna House szakértői szerint enyhült az alku mértéke, de a vevők továbbra is domináns szerepet töltenek be az ingatlanpiacon. Az idei év elején bekövetkezett piaci fordulat, az alacsonyabb kamatszint, a kedvezőbb hitelkörnyezet és az új otthonteremtési támogatások hatására nőtt a kereslet, ami azonban nem változtatta meg az alkuval kapcsolatos trendeket.

Az ingatlanközvetítő adatai alapján az első negyedéves tranzakciók 80,8%-a zárult vevői alkuval, és csak 14,9%-a irányáron. A licitálók aránya 4,3%-ra emelkedett, akik főként jó vagy nagyon jó állapotú otthonokat vásároltak az irányárnál magasabb áron. A licitálók között befektetők, nagyobb ingatlanba költözők és első lakásukat vásárlók voltak a legaktívabbak.

A tavalyi első negyedévhez képest csökkent az alku gyakorisága és mértéke. Országos szinten az alku nagysága átlagosan 7% körül alakult, de 15,7% a vásárlók még mindig 10% feletti mértékben alkudtak. A befektetői céllal vásárlók a legalkukedvelőbbek, de a nagyobb ingatlanba költözők és az első lakásukat vásárlók is jelentős arányban alkudtak.

Az új építésű ingatlanoknál ritkább az alku, a használt ingatlanok piacán viszont nagyobb a vevők mozgástere. A jó állapotú otthonok tulajdonosai fogadták el leginkább az irányár alatti ajánlatokat, de a felújítandó ingatlanoknál is előfordult alku. A legnagyobb, 45%-os engedményt egy Bács-Kiskun megyei, felújítandó ház eladása során adta a tulajdonos.