Az Óbudai Egyetem rektori ciklusának kezdetéről döntött a szenátus

Az Óbudai Egyetem szenátusa határozatban rögzítette, hogy Kovács Levente, aki már öt éve tölti be a rektori pozíciót, 2024 nyarán kezdi meg első teljes ciklusát az intézmény élén.

Az egyetem szenátusa egyhangúlag, a jelenlévő 24 tag támogatásával fogadta el a határozatot, amely szerint Kovács Levente 2024. július 15-től kezdi meg első teljes rektori ciklusát az Óbudai Egyetemen, mint alapítványú fenntartású felsőoktatási intézményben. A döntés értelmében Kovács Levente a következő rektori ciklusára készül, amely 2029. július 15-éig tart.

A felsőoktatásról szóló törvény alapján a rektorok csak két ötéves ciklust tölthetnek be, de az Óbudai Egyetem, mint alapítványi egyetem, eltérhet ettől a szabálytól. Az egyetem válasza szerint a 2019–2024 közötti időszakban történt modellváltás után a rektor munkajogi státusza megváltozott, és ezt rögzítették a határozatban.

A szenátusi határozat jelentősége abban rejlik, hogy a modellváltás után sem indulhatnak tiszta lappal a rektorok, hiszen a jogelőd intézmények élén eltöltött idő is beleszámít a ciklusok számába. Azonban a nem állami egyetemek, mint az Óbudai Egyetem, élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy eltérjenek a kétciklusos tilalomtól. Ezt a lehetőséget már a Debreceni Egyetem is kihasználta, ahol Szilvássy Zoltán rektor a harmadik ciklusát kezdte meg 2022-ben.

A 24.hu-nak küldött válaszukban az Óbudai Egyetem megerősítette, hogy a rektori ciklus alatt történt modellváltás következtében Kovács Levente munkajogi státusza megváltozott, és ezt a tényt rögzítették a határozatban. Kovács Levente 2019. július 15-től 2021. július 31-éig a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint magasabb vezető beosztásban végezte munkáját, majd 2021. augusztus 1-jétől a munkatörvénykönyv szerinti vezető állású munkavállalóként látja el feladatait.

A lapunk által feltett kérdésekre, hogy a határozat esetleges harmadik ciklus előkészítését célozza-e, és lesz-e lehetősége Kovács Leventének 2029 után újabb ciklust vállalni, az egyetem nem adott választ. Az egyetem a 24.hu többszöri visszakérdezésére sem árulta el, hogy ezzel a határozattal próbálnak-e éppen megágyazni Kovács Levente esetleges harmadik ciklusának. Azonban egy olvasó felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Kovács Leventét 2019-ben nevezték ki rektornak, most jár le az első ötéves rektori ciklusa, így 2024 nyarától, akárhogy is számoljuk, ez lesz a második ciklusa.