Horvát parlamenti választások: koalíciós kormányzás várható

A horvát parlamenti választások végleges eredményei szerint sem a Horvát Demokratikus Közösség, sem a Szociáldemokrata Párt nem szerzett elegendő mandátumot a kormányalakításhoz, így koalíciós kormányzásra kerül sor.

A választási folyamatot követően a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 61, míg a Szociáldemokrata Párt (SDP) 42 mandátumot szerzett, de egyik félnek sem sikerült megszereznie a kormányalakításhoz szükséges többséget. A választásokat április 17-én tartották, de szabálytalanságok miatt két szavazókörzetben meg kellett ismételni a voksolást, ami késleltette a hivatalos eredmények közzétételét. A parlament alakuló ülését Zoran Milanovic horvát államfőnek május 19-ig kell összehívnia. A választási bizottság adatai szerint a szavazásra jogosultak 63,06 százaléka vett részt a választáson, ami az elmúlt évekhez képest változó részvételi arányt mutat.

A parlamentben a harmadik legtöbb mandátumot a jobboldali Haza Mozgalom szerezte meg 14 képviselői hely révén. További pártok is átlépték az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt, így a Híd párt 11, a Képesek Vagyunk Rá! szövetség 10, az Isztriai Demokratikus Gyűlés és a Független Északi Platform 2-2, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátumot szerzett. A nemzeti kisebbségek számára 8 mandátumot tartanak fenn a horvát parlamentben.

A koalíciós tárgyalások már a választások után megkezdődtek, de egyelőre sem a HDZ-nek, sem az SDP-nek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges többséget. A Jutarnji List napilap szerint a pártok nem tudnak megegyezésre jutni, és a kisebb pártok képviselőinek megszerzésére törekednek. A Haza Mozgalom és a Híd párt már elveszített képviselőket ebben a folyamatban. Amennyiben nem sikerül koalíciót alakítani, a szakértők szerint az új választások kiírása lehet a legrosszabb forgatókönyv.