Kiskorú munkavállaló kezeit préselte össze egy gép Kecskeméten

Két férfi ellen emeltek vádat, mert iskolaidőben foglalkoztattak egy 15 éves fiút, aki súlyos balesetet szenvedett egy flakonfúvó gépen. A fiú mindkét kezén maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett.

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt két férfival szemben, akik egy 15 éves fiút foglalkoztattak munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül. A fiú a munkavégzés során súlyos balesetet szenvedett, amikor kezei a flakonfúvó gép préspofái közé szorultak.

A vádak szerint a cég műszakvezetője és telepvezetője 2021 tavaszán, iskolaidőben alkalmi munkavállalóként foglalkoztatták a fiatalt, aki gépkiszolgáló segédmunkásként dolgozott. A fiú a műszakvezető hívására kezdett dolgozni, a telepvezető szóbeli engedélyével. A vádlottak tudták, hogy a fiú kiskorú és nem esett át orvosi alkalmassági vizsgálaton, továbbá nem kapott megfelelő képzést a gép kezelésére, ennek ellenére önállóan kezelte azt.

A baleset napján, 2021. március 5-én a fiú mindkét kezét összepréselte a gép, ami többszörös darabos csonttörést okozott, és maradandó fogyatékossággal gyógyult.

A veszélyes munkaeszköznek minősülő gép benyúlás elleni védelmet biztosító elektromos kapcsolói ki voltak iktatva, ezáltal a gépen való munkavégzés fokozott veszéllyel járt, amiről a vádlottak tudtak. A gépet csak felnőttkorú, megfelelően kioktatott személy kezelhette volna, aki legalább egyéves - felügyelet mellett szerzett - gyakorlattal rendelkezik. A telepvezető megszegte a fiatalkorú munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályokat is, mivel 16 éves kor alatti kiskorút csak iskolai szünet idején lehet foglalkoztatni, és nem biztosította a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az ügyészség a vádlottak ellen maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, valamint gyermekmunka bűntettével vádolja őket, és végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.