Kamu- és törpepártok az EP-választásra készülnek

Magyarországon a júniusi EP- és önkormányzati választásokra készülve a Nemzeti Választási Iroda 35 jelölő szervezetet vett nyilvántartásba, köztük számos olyan formációt, amelyeknek motivációi kérdésesek, hiszen az EP-választás előtt nincs állami támogatás.

A választási törvény módosításáig a könnyen megugorható belépési feltételek miatt bárki indulhatott, aki bejegyeztetett egy pártot, és a kamupártok a kampánytámogatásokért vállalkoztak a megmérettetésre. Az EP-választás előtt azonban nincs állami támogatás, így a törpepártoknak inkább az önkormányzati választásokra érdemes koncentrálniuk, ha komolyak a szándékaik.

A Szabad Ország Mozgalom (SZOM) pártigazgatója, Lengyel Attila szerint, amikor Varga Judit exférje arról beszélt, hogy a kisebb pártokra kell szavazni, „nyilvánvalóan rájuk gondolt.” A SZOM célja, hogy 2026-ban bejussanak a parlamentbe, és könnyűszerrel tudnának állítani mind a 106 körzetben egyéni jelöltet. A SZOM elnöke, Blazovich Tímea korábban a Földművelők, Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártját (FGRP) vezette, és a párt 2026-ra időzíti a legjobb formáját, de Budapestet már most megszereznék maguknak, főpolgármester-jelöltjük Kajtor Gábor exrendőr, body-builder.

Az Új Magyar Birodalmi Mozgalom párt elnökét, Ferenczik Róbertet indítanák főpolgármesternek. Ferenczik három évvel ezelőtt az FGRP alelnöke volt, és kritikus a város vezetésére ácsingózó elittel szemben.

A Szociáldemokraták Pártja és Gémesi György gödöllői polgármester pártja, az Új Kezdet egyértelműen megerősítette, hogy megcélozzák az EP-t. Az előbbi valódi szociáldemokrata jelölteket akar látni a szavazólapokon, az utóbbi párt pedig csak a megyei közgyűlési listára vette át az ajánlóíveket.

A jelölő szervezetek nyilvántartásba vétele minden olyan választásra kiterjed, amelyen a szervezet jelölő szervezetként indulhat, tehát ha egy formáció pártként van bejegyezve, automatikusan felkerül az összes, június 9-én megrendezendő választás palettájára. A Nemzeti Választási Iroda szerint a több választáson is indulni szándékozó pártok számára előnyös ez az eljárás, mert így elegendő egy alkalommal bejelenteni és nyilvántartásba venni a szervezetet.

Tóka Gábor választási szakértő szerint a motiváció jellemzően politikai lehet, és várhatóan nagyobb lesz a képviselethez nem jutó szavazatok aránya, mint bármelyik korábbi választáson. A pártrendszer mély válságát és az új pártok belépésének kivételesen jó esélyét érzékeli most egy-két komolyabb új párt mellett néhány túlzott önbizalmú gittegylet is.