Kína titkos fizetési módszerekkel kerüli meg az orosz szankciókat

Az Egyesült Államok által Oroszországra kivetett szankciók miatt a kínai vállalatok alternatív fizetési módszereket keresnek, hogy fenntarthassák az orosz piaccal való üzleti kapcsolatokat.

Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és Kínát azzal vádolja, hogy támogatja Moszkva háborús erőfeszítéseit, fenyegetve a kínai bankokat szankciókkal, ha nem tartják be a szabályokat. A kínai nagybankok vagy nagyon lassan, vagy egyáltalán nem hajtják végre az orosz-kínai fizetési tranzakciókat, ami a vállalatokat alternatív megoldások felé tereli.

A kínai bankok az elmúlt hónapban szigorították az Oroszországgal kapcsolatos tranzakciók ellenőrzését, vagy teljesen leállították az üzleti tevékenységüket az amerikai szankciók elkerülése érdekében. Egyes kínai vállalatok ezért kis bankokhoz és alternatív finanszírozási csatornákhoz, mint például a betiltott kriptopénzek vagy "radar alatti" pénzküldő szolgáltatásokhoz fordulnak.

Wang, egy kínai kereskedő, aki az orosz piacon aktív, elmondta, hogy a hivatalos csatornákon keresztül nem lehet hatékonyan üzletelni, mivel a nagybankoknak hónapokba telik az Oroszországból érkező fizetések elszámolása. Egy állami tulajdonú bank vezetője Wangnak azt mondta, hogy a bank aggódik az esetleges amerikai szankciók miatt, és ezért szigorították az Oroszországgal kapcsolatos vállalkozások ellenőrzését.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki Pekingben tárgyalt Vang Ji kínai csúcsdiplomatával, "komoly aggodalmát" fejezte ki amiatt, hogy Kína támogathatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A kínai külügyminisztérium szóvivője válaszul kijelentette, hogy Kína nem fogad el semmilyen törvénytelen, egyoldalú szankciót, és a Kína-Oroszország közötti normális kereskedelmi együttműködést nem zavarhatja meg harmadik fél.