Kína legújabb repülőgép-hordozója, a Fujian tengeri próbákat kezd

Kína haditengerészeti fejlesztéseinek legújabb eredményeként a Fujian repülőgép-hordozó elindult az első tengeri próbáira, ezzel is jelezve, hogy a keleti nagyhatalom követni kívánja az Egyesült Államok haditengerészeti képességeit.

Április 29-én a Naval News beszámolója szerint a Fujian repülőgép-hordozó elhagyta a kikötőjét, hogy teszteljék a jármű képességeit. A 316 méter hosszú hajó, mely elektromágneses katapultokkal van felszerelve, több vontatóhajó segítségével hagyta el a Jingnan kikötőt, bár a kínai hatóságok nem erősítették meg a hajó pontos célját.

A Fujian, melynek neve a Tajvannal szembeni kínai szárazföldi tartományról származik, hat éve van fejlesztés alatt, és 2022-ben bocsátották vízre. A hajó vízkiszorítása legalább 80 ezer tonna lehet, ezzel a kínai haditengerészet legnagyobb hajójává válna, és csak az Egyesült Államok rendelkezik nagyobb repülőgép-hordozókkal.

A kínai haditengerészet további tervei között szerepel a negyedik repülőgép-hordozó fejlesztése is, amely nukleáris meghajtással fog rendelkezni, így újabb szintugrást jelentve a kínai flotta számára. Az Egyesült Államok jelenleg 11 repülőgép-hordozót tart szolgálatban, így Kína ezzel a fejlesztéssel igyekszik felzárkózni riválisához.