Grúziai határnál történt támadás orosz ellenőrzőpontra

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy orosz ellenőrzőpontra Grúzia mellett, a Mara-Ajagy település határában, melynek következtében két orosz rendőr életét vesztette és további négy hatósági személy megsérült.

A támadás a tegnapi éjszaka folyamán, éjfél előtt történt. Öt fegyveres egy Lada Samara típusú gépjárművel érkezett az ellenőrzőponthoz, ahol bombát dobtak az ott állomásozó orosz rendőrökre, majd automata fegyverekkel rálőttek. A tűzharc során az egyik támadó improvizált robbanóeszköze felrobbant, és a támadásban részt vevő összes fegyveres életét vesztette.

Az elkövetők motivációja továbbra is ismeretlen, és a támadás háttere még tisztázatlan. Mara-Ajagy falu Abházia szakadár régiója mellett helyezkedik el, 60 kilométerre a grúz területektől, amely terület nemzetközi szinten Grúziához tartozik. Az orosz-grúz kapcsolatok jelenleg is feszültek, Grúzia kormánya szolidaritást vállal Ukrajnával, de nyilvánosan nem merik ezt kimondani, félelmükben az orosz megtorlástól. Ennek ellenére több ezer grúz állampolgár csatlakozott az ukrán idegenlégióhoz, hogy harcoljanak.