Nemzetiségi választás: Ajánlások gyűjtése a jelöltek számára

A június 9-ei nemzetiségi választáson a jelölteknek általában öt-hét ajánlást kell összegyűjteniük, hogy a szavazólapra kerülhessenek. Egy héttel a jelöltbejelentési határidő előtt már közel 9400 nemzetiségi jelölt vette át az ajánlásgyűjtő ívet.

A nemzetiségi képviselők választásán a jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük, hasonlóan a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásához. A települési nemzetiségi önkormányzati választáson azonban csak a nemzetiségi szervezetek állíthatnak jelölteket, független jelöltek nem indulhatnak.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata alapján a települési jelöltállításhoz szükséges ajánlások száma a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok öt százaléka, de legalább öt ajánlás. A legtöbb ajánlást Miskolcon a roma nemzetiség képviselőinek, Ózdon pedig 94-et kell összegyűjteniük a jelölteknek. Pilisvörösváron a német nemzetiség képviselőinek 56 ajánlásra van szükségük.

A jelöltség további feltételei közé tartozik, hogy a jelölt szerepeljen a nemzetiségének névjegyzékében, és nem lehetett más nemzetiség jelöltje sem a 2014-es, sem a 2019-es választásokon. Nyilatkoznia kell továbbá, hogy vállalja a nemzetiség képviseletét, beszéli annak nyelvét és ismeri a kultúráját, hagyományait.

A jelölteknek rendelkezniük kell választójoggal, azaz nem lehetnek eltiltva a közügyek gyakorlásától, nem tölthetnek börtönbüntetést vagy intézeti kényszergyógykezelést. Egy személy egyszerre csak egy települési, egy területi és egy országos önkormányzati jelöltséget fogadhat el.

A jelölőszervezeteknek be kell vetetniük magukat a területi választási bizottságoknál vagy az NVB-nél. A jelöltbejelentési határidő előtt 104 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba.

A választás megtartásának feltétele, hogy településenként és nemzetiségenként legalább annyi jelölt induljon, ahány tagú a települési nemzetiségi önkormányzat. Ha nem indul elegendő jelölt, a választás elmarad, és csak az öt év múlva esedékes következő általános választáskor lehet újra megpróbálkozni a települési nemzetiségi önkormányzati választás megtartásával.