A Fidesz szlogenjére cserélte a faluhatár üdvözlő-tábláit egy község polgármestere

Jánd községben a megszokott "Üdvözöljük Jánd községben" felirat helyett mostantól "No migration, no gender, no war" szöveg fogadja az arra járókat. A polgármester szerint a falu lakóinak döntő többsége egyetért a kormánypártok választási szlogenjével.

A község vezetője, Asztalos István az ATV-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a faluban még az ellenzéki beállítottságúak is a Fideszre szavaznak, és a lakosság legalább 80 százaléka támogatja az új táblákon szereplő üzenetet. Asztalos, aki függetlenként tölti be a polgármesteri posztot és nem kíván újra indulni a júniusi választáson, elmondta, hogy a táblák kihelyezése előtt konzultált az önkormányzat tagjaival, akik azonban nem kívántak nyilatkozni a médiának.

A falu lakói közül Koncz Gábor gazdálkodó hangsúlyozta, hogy Jánd község és a környező területek lakói erősen ellenzik a háborút, nemcsak helyben, hanem globálisan is. Úgy véli, a világban már így is elegendő katasztrófa történik, és nem szükséges további konfliktusok.

Tóth Endre, egy másik helyi lakos szerint a migrációs nyomás nem érzékelhető a községben, mivel még egyetlen migránst sem látott a területen. Ugyanakkor a község közelsége az ukrán határhoz aggodalomra ad okot számára a háború miatt.

Asztalos István hozzátette, hogy a tábla gyorsan népszerű lett, és úgy véli, ennél frappánsabban és egyértelműbben nehezen lehetne megfogalmazni jelen korunk legfontosabb kihívásait. A polgármester, aki a falut 2010 óta vezeti függetlenként, megjegyezte: „Szoktam mondani, községünkben még az ellenzéki is fideszes. Nekem nagyon kemény fideszes ellenzékem volt”. A június 9-i önkormányzati választáson azonban már nem kíván indulni.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben is előforduló "No Migration, No Gender, No War" feliratot mostantól az ukrán határ közelében fekvő Jánd község üdvözlő táblái is hirdetik, amelyeket a Telex is észrevett az ATV Híradójában.