Kampányhangulat az Országgyűlésben

A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea a Fidesz által állított két főpolgármester-jelöltet kritizálva kezdte meg napirend előtti felszólalását az Országgyűlésben, melyre a Momentum frakciója nem jelent meg. Az LMP-s Kanász Nagy Máté az akkumulátorgyártás és az orosz energiafüggőség kapcsán bírálta a kormányt, míg Koncz Zsófia államtitkár a kormány környezetvédelmi törekvéseit emelte ki.

Szabó Tímea a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölteket, Szentkirályi Alexandrát és Vitézy Dávidot támadta, utóbbi államtitkári működésével kapcsolatosan több százmilliárdos elherdálást említett. A Párbeszéd képviselője szerint a főváros vezetése értékválasztás, és példaként hozta fel Karácsony Gergely főpolgármester elkötelezettségét. Szabó Tímea mostani felszólalásában Szentkirályi Alexandrát "TikTok-influenszer imitátornak", Vitézy Dávidot pedig "villamos menetrendekkel legózónak" nevezte, és mindkét jelöltet azzal vádolta, hogy károkat okoztak Budapestnek. Szentkirályihoz kötötte a hármas metró kocsijainak felújítását, amivel állítása szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter "10 milliárdokkal rövidítette meg a budapestieket", míg Vitézy esetében a befuccsolt elektromos jegyrendszert és a Közlekedési Múzeum nyolcmilliárdos terveit tette szóvá.

Dömötör Csaba államtitkár szerint a Párbeszéd bajban lehet, ha a parlamentben kampányol, és ismételten kritizálta Karácsony Gergelyt a fővárosi tartalékok felélésével és a Lánchíd felújítását körülvevő korrupciós vádakkal. Dömötör válaszában azt is hangoztatta, hogy a kormánypártoknak egyetlen jelöltje van, de bármely budapesti jelölt alkalmasabbnak mutatkozik Karácsony Gergelynél, aki szerinte semmivel nem tud elszámolni az elmúlt öt évből, csak hadakozik a kormánnyal Facebook-posztokban.

Toroczkai László (Mi Hazánk) a végrehajtási rendszert bírálta, és törvényjavaslatot ígért a jogsérelmek részleges rendezésére, míg Z. Kárpát Dániel (Jobbik-Konzervatívok) a devizahitelesek kártalanításának újra napirendre tűzését sürgette.

Répássy Róbert, az igazságügyminisztérium államtitkára a végrehajtási rendszerrel kapcsolatos felszólalásokra reagálva elutasította az adósság elengedésének törvényi szintre emelését, és a kölcsönös elszámolás utáni "elsétálás jogát" említette.

Az MSZP-s Komjáthi Imre a kormányt egy jelzéseket figyelmen kívül hagyó, útakadályba hajtó BMW-shez hasonlította, és bírálta a gyermekjogi képviselők számának csökkenését, valamint azt, hogy a fideszes többség leszavazta a gyermekvédelmi dolgozók bérét és a családi pótlékot érintő javaslatokat. Rétvári Bence államtitkár a gyermekvédelemmel kapcsolatban azt állította, hogy a kormány alatt nem volt olyan év, mikor a családoknak ne lett volna kedvezőbb, mint egy évvel korábban, és kritizálta az ellenzéki képviselőket, hogy leszavazzák a gyermekvédelmet segítő javaslataikat, például a titkos menedékházak létrehozását vagy a pedofil-nyilvántartás megalkotását.

Barkóczi Balázs (DK) a Fidesz-KDNP szövetséget a pedofilok és a pedofilsegítők oldalán állónak nevezte, mivel szerinte a bizottságokban a Fidesz leszavazta a DK gyermekvédelmi kezdeményezéseit. Dömötör Csaba államtitkár erre reagálva azt mondta, hogy a DK sosem támogatta a gyermekvédelmi szabályokat, és kiemelte, hogy a 2010-es kormányváltáskor még 80-an ültek pedofília miatt börtönben, most pedig 600-an.