Google Chat mesterséges intelligenciával bővül és a digitális örökség kérdése

A Google tervei szerint hamarosan egy Gemini alapú szövegösszefoglaló funkciót ad hozzá a Google Chat alkalmazáshoz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan tájékozódjanak a hosszabb beszélgetésekről anélkül, hogy azokat végig kellene olvasniuk.

A Google egy új AI-funkció bevezetését tervezi az Androidon futó Google Chat számára. Az Androidcentral észrevételei szerint a Smart Summary nevű funkció a beszélgetések összefoglalására szolgál majd, mesterséges intelligencia segítségével. Az összefoglalók aktiválása egyszerű lesz: a felhasználóknak csak hosszan kell nyomniuk egy beszélgetést, majd egy gombot érinteniük. A Google a saját fejlesztésű AI-ját, a Geminit fogja használni ehhez a szolgáltatáshoz.

Jelenleg a Chat alkalmazás automatikus összefoglalókat biztosít a beszélgetésekről, de a tervek szerint a felhasználók hamarosan kézzel is generálhatnak majd összefoglalókat bizonyos beszélgetésszálakhoz, amikor csak szükségét érzik.

A Gmail szolgáltatásába nemrégiben integrálták a Gemini-alapú összefoglalókat, ami erősíti azt a feltételezést, hogy a Chat alkalmazásban is hamarosan megjelenhet ez a funkció.

A digitális örökség kérdése is egyre fontosabbá válik a modern társadalomban. Világviszonylatban jelenleg nagyjából 30 millió olyan közösségi profil elérhető a neten, amelynek tulajdonosa már nincs életben. A Facebook és a Google, így a Google Chat is, lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak arra, hogy meghatározzák, mi történjen adataikkal és fiókjaikkal haláluk után. A Google szolgáltatásainál beállítható, hogy mennyi idő után tekintsék a fiókot inaktívnak, és ha addig nem lépünk be, a megbízott személyt automatikusan értesítik.

A jogi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a digitális korban egyre több személyes adatot termelünk, amelyeknek a jogi sorsa rendezetlen lehet. Az adatvédelem szempontjából veszélyt jelenthet, ha az adatkezelők a halála után az elhunyt adatait és kapcsolatait gazdasági érdekből felhasználják. Ezen kívül, ha az elhunyt személy nem rendelkezett az adatairól, és nem árulta el a jelszavát senkinek, akkor az örökösök a fiókjait töröltethetik, az adatainak a további feldolgozása ellen tiltakozhatnak is, de a levelezéseibe nem olvashatnak bele, mert az már sértené a levéltitokhoz való jogot.

Egy másik fontos fejlesztés a Google ökoszisztémájában, hogy a Google Play áruházban végre minden felhasználónál aktiválódott az a régóta várt új funkció, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre akár két alkalmazást is letölthessenek a felhasználók. Ez a változás jelentős időmegtakarítást jelenthet azok számára, akik több alkalmazást szeretnének egyszerre telepíteni. A frissítés hullámokban érkezik, így ha valakinél még nem jelent meg, hamarosan aktiválódhat.