Gazdasági bántalmazás: egy láthatatlan formája az erőszaknak

A gazdasági bántalmazás egy kevésbé ismert, de annál súlyosabb formája a családon belüli erőszaknak, amely során az áldozat anyagi függésbe kényszerül, és elveszíti pénzügyi önállóságát.

Kata története sajnos nem egyedi; sok nő és férfi találkozik hasonló helyzettel a párkapcsolatában. Kata a férjével közösen élt évekig anélkül, hogy beavatta volna őt a család pénzügyeibe, és csak a válás után ismerte fel, hogy gazdasági bántalmazás áldozata volt. A férje sosem osztotta meg vele a pénzügyi részleteket, és Kata csak akkor szembesült a problémával, amikor a bank behajtást kezdeményezett a férje által felvett, de Kata által sosem látott hitel miatt.

A gazdasági bántalmazás sokféle formát ölthet, például a partner munkába állásának megakadályozása, a közös pénzügyek egyedül történő kezelése, vagy a mindennapi kiadások szigorú ellenőrzése. A bántalmazó gyakran távol tartja partnerét a gazdasági erőforrásoktól, megfosztja őt a pénztől, és ezzel saját gazdasági fölényét hangsúlyozza.

A jelenség nem korlátozódik kizárólag a nőkre, előfordulhat szülő és gyermek között is, ahol a szülő kihasználja a gyermek tőle való anyagi függését. Az Egészségvonal honlapja részletes tájékoztatást nyújt a gazdasági bántalmazásról, és segítséget kínál a megelőzéshez és a problémák megoldásához.

Mit lehet tenni, ha gazdasági bántalmazás áldozata vagyunk?

Először is fontos, hogy próbáljuk megbeszélni a problémát a partnerünkkel, és közös nevezőre jussunk. Ha ez nem vezet eredményre, és úgy érezzük, hogy a helyzet tarthatatlan, akkor érdemes jogi lépéseket tenni. Fontos lehet a kiadások nyomon követése, a nyugták és számlák megőrzése, valamint a közös számla tranzakcióinak ellenőrzése.

A házassági vagyonjogi szerződés vagy az élettársi vagyonjogi szerződés megkötése is segíthet a kiszolgáltatottság megelőzésében. Emellett ajánlott saját bankszámla fenntartása, és gondoskodni arról, hogy mindkét fél rendelkezzen hozzáféréssel a közös számlához és a netbankhoz. Közös vállalkozás esetén pedig mindkét félnek rendelkeznie kell aláírási és képviseleti joggal.

A gazdasági bántalmazás súlyos következményekkel járhat az áldozatok számára, ezért fontos, hogy felismerjük a jeleket, és időben lépjünk fel ellene.