Ferencvárosi polgármesteri verseny: háromszereplős küzdelem körvonalazódik

Ferencvárosban izgalmas politikai csatározásnak lehetünk tanúi, ahol a jelenlegi polgármester, Baranyi Krisztina, a volt főtanácsadója, Gegesy Ferenc és a Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea között alakul ki a verseny. Az ellenzéki oldalon megosztottság figyelhető meg, ami kérdéseket vet fel az ellenzéki szavazatok megoszlásával kapcsolatban.

A IX. kerületi polgármesteri posztért folyó küzdelem három fő szereplője között élesedik a verseny. Baranyi Krisztina, aki korábban az összes ellenzéki párt támogatását élvezte, most új kihívókkal szembesül. Gegesy Ferenc, a kerület korábbi polgármestere és Baranyi egykori főtanácsadója, az ellenzéki képviselők támogatásával újra megméretteti magát, míg a harmadik jelölt a Fidesz által támogatott Gyurákovics Andrea.

Baranyi Krisztina és az ellenzéki pártok képviselői közötti nézeteltérések több alkalommal is felszínre kerültek az elmúlt öt év során. A polgármester szerint az ellenzék egy része a megbuktatására törekedett, és több fontos döntést is leszavaztak a testületben.

Az MSZP-DK szövetség, valamint a Momentumból kilépett vagy kizárt képviselők, a párbeszédes és a jobbikos képviselők is Baranyi helyett Gegesy Ferencet támogatják. A helyzetet bonyolítja, hogy a Párbeszéd-Zöldek, illetve Karácsony Gergely főpolgármester Baranyit támogatják, ami a korábban bejelentett MSZP-DK-Párbeszéd együttműködésben is törésvonalat jelent.

Baranyi Krisztina csalódottságát fejezte ki Gegesy Ferenc indulása miatt, és úgy véli, volt tanácsadója inkább ellene, mint a Fidesz ellen kampányol. A polgármester büszke a kerületi eredményekre, mint a Covid alatti közösségteremtés, a családon belüli erőszak áldozatainak segítése, a kerületi szabad sajtó, a közterületi felújítások és a rehabilitációs programok.

Gegesy Ferenc szerint az elmúlt négy évben az önkormányzat nem használta ki a rendelkezésére álló lehetőségeket, és Baranyi átgondolatlan politizálása miatt nem tudtak érdemi munkát végezni. Gegesy a szakmai munkát tartja fontosnak, és programjában a kerületi rehabilitáció felgyorsítását, a zöldítést, a közterületek és a köztisztaság javítását, valamint a drogprobléma kezelését emeli ki.

A Fidesz jelöltje, Gyurákovics Andrea is a tömbrehabilitációra, a szociális háló újraalkotására és a köztisztaság javítására helyezi a hangsúlyt. Kritikája szerint Baranyi nem tudott együttműködni a képviselő-testülettel.

A helyi politikai viszonyokat tekintve, a kerületben kialakult helyzet nehezen összehasonlítható a korábbiakkal, hiszen Gegesy mögött most pártok is felsorakoztak, és korábbi polgármesterként rendelkezik szavazóbázissal. A június 9-i választásokon kiderül, hogy a kerületi szavazók melyik jelölt mellett teszik le a voksukat.