Kötelező lesz az erkölcsi bizonyítvány a gyermektáborokban dolgozó középiskolások számára

A Fidesz-KDNP által benyújtott törvényjavaslat értelmében mindenki számára kötelező lesz erkölcsi bizonyítványt bemutatni, aki gyermektáborokban szeretne dolgozni, beleértve a középiskolás önkénteseket és civileket is.

A Népszava által kiemelt javaslatcsomag szerint az erkölcsi bizonyítvány meglétét a középiskolás diákoknak, főiskolai és egyetemi hallgatóknak is igazolniuk kell, ha táboroztatásban szeretnének részt venni. Az erkölcsi bizonyítvány célja, hogy a jelentkezők bizonyítsák: nem követtek el súlyos bűncselekményeket, mint például emberölést, szexuális erőszakot, prostitúció vagy gyermekprostitúció elősegítését. A köznevelési intézmények által szervezett táborokban dolgozókra, akik az intézménnyel jogviszonyban állnak, ez a kötelezettség nem vonatkozik, mivel számukra ez alapvető elvárás. A szociális táboroztatásról a jogszabály nem tesz említést, ami érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló programjait.

A törvényjavaslat szerint a szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság fogja ellenőrizni. A hatóság jogosult lesz arra, hogy megtiltsa az érintett személyek táborban való részvételét, és szükség esetén további szankciókat is alkalmazhat, valamint információt kérhet a bűnügyi nyilvántartási rendszerből.

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint a törvényjavaslat hatására akár csökkenhet a táboroztatás, vagy legalábbis nehezebbé válhat az önkéntesek toborzása. Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint sok táboroztatásban vett részt, de olyannal még nem találkozott, hogy önkéntesként résztvevő diákokat, hallgatókat, civileket ki kellett volna zárni, mert időközben kiderült, hogy letöltendő börtönbüntetés vár rájuk. Meleg "ágyúval verébre" hasonlatával illette a törvényjavaslatot, és úgy véli, ez az intézkedés akár be is döntheti a táboroztatást.

Kövér Péter, a Kövér Ranch vezetője szerint a törvényjavaslat "egy hülyeség" és úgy véli, hogy a Fidesz túltolja a biztonsági intézkedéseket. Szerinte is ki kell szűrni a pedofilokat, de nem a megfélemlítés és az állandó fenyegetettség a módja. Kövér arról is beszélt, hogy a táborban próbálják elkerülni még a látszatát is a gyermekmolesztálásnak, például a naptej és a kullancsriasztó használatával, de a szülők feladata bekenni a gyereket. Tavaly egy rendkívüli esetben a táboroztatók átvállalták ezt a feladatot, de csak úgy, hogy a kislányokat a nők, a fiúkat férfiak kenték be, azonban idén erre már nem lesz lehetőség, és szerinte ennek pont a kormány kommunikációja az oka.

A kegyelembotrány miatt kialakult politikai légkörben a Fidesz nagy vehemenciával esett neki a gyermekvédelem átfaragásának, 22 törvényt is módosítanak ennek érdekében, ám a végeredmény legalábbis furcsa lehet, mivel a törvényhozók csakis a szigorra összpontosítanak és közben a prevencióval keveset törődnek. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a korábbi gyakorlathoz képest a mostani nekirugaszkodás legalább nem nyíltan homofób.

Tóth Béla, a 4000-5000 táborszervezővel együttműködő taborfigyelo.hu vezetője viszont közölte: támogatja az erkölcsi bizonyítványt, hiszen gyerekekkel foglalkoznak a táboroztatók. Elmondta: önkéntesként, kötelező társadalmi munkában középiskolások is besegítenek a táborokban, csak egyedül nem foglalkozhatnak a gyerekekkel.