Equilor jelentős célárat szabott a Gloster részvényeire

Az Equilor elemzője a Gloster éves jelentését követően 1396 forintos célárral ajánlja tartásra a cég részvényeit, ami 53 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

A Gloster a múlt héten tette közzé a 2023-as üzleti évre vonatkozó éves jelentését, amelybe már korábban betekintést nyújtottak a befektetőknek egy prezentáción keresztül. Az Equilor elemzése szerint valószínűleg véget ér a Gloster akvizíciókkal teli időszaka, és a vállalat mostantól a belső szinergiák kiaknázására és a működési hatékonyság javítására helyezi a hangsúlyt. A Gloster IFRS szerinti árbevétele 8995 millió forintot tett ki, ami 52 százalékkal haladja meg az előző évi árbevételt, az EBITDA pedig 730 millió forintra rúgott, csupán 5 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest. Az adózott eredmény azonban 71 millió forinttal csökkent éves szinten. A Gloster több tényezővel korrigálta az IFRS szerinti eredményt, amelyek között szerepel a P92 teljesítményének figyelembevétele, az alapítás-átszervezés költségeinek aktiválása, valamint a KIVA átsorolása. Ezeket a korrekciókat figyelembe véve a Gloster árbevétele 75 százalékkal, 10 319 millió forintra, az EBITDA pedig 29 százalékkal, 976 millió forintra nőtt.

Az IFRS szerinti EBITDA marzs 8,1 százalékra romlott a 2022-es 11,8 százalékról, és a korrigált eredmény alapján számolt marzsok is csökkenést mutattak, 12,8 százalékról 9,5 százalékra. A költségek, beleértve az eladott áruk és szolgáltatások, igénybe vett szolgáltatások és a személyi jellegű ráfordítások, az árbevétel növekedési ütemét meghaladó mértékben nőttek. Különösen az igénybe vett szolgáltatások költsége emelkedett jelentősen, 77 százalékkal meghaladva az előző évet, amit az alvállalkozói díjak megduplázódása okozott.

A nemzetközi szoftverfejlesztés üzletág mutatta a legnagyobb növekedést, 69 százalékos emelkedést könyvelve el, amely részben a P92 és a 2022-es felvásárlásoknak köszönhető. A korrekciókat figyelembe véve ez az üzletág még jelentősebb, 137 százalékos növekedést ért el. A rendszerintegrációs üzletág 56 százalékos, míg a felhő üzletág 19 százalékos növekedést produkált. A P92 akvizíciójáról is további részletek derültek ki az éves jelentésben, amely szerint a Gloster 1131 millió forintért vásárolta meg a céget, és ebből 331 millió forintot már kifizetett.

A Gloster készpénzállománya minimálisan csökkent a tavalyi év során, amit a 566 millió forintos pozitív működési cash flow és a 589 millió forintos tőkekiadások egyensúlyoztak ki. Az Equilor azonban a működési cash flow jelentős pozitív összegét pozitív fejleménynek ítéli. A marzsok több mint 3,7 százalékpontos csökkenése azonban kiábrándító eredmény. Az Equilor az idei évben különös figyelmet fordít a Level Up programra és arra, hogy a Gloster képes lesz-e javítani a marzsait.